10 C
Skopje
четврток, април 15, 2021
spot_img

ДРЕВНА КОЗМЕТИЧКА МАСКА ЗА ЛИЦЕ ПРОНАЈДЕНА ВО КИНЕСКА ГРОБНИЦА СТАРА 2.700 ГОДИНИ

Современата козметичка индустрија е огромна, а состојки како ретинол и хијалуронска киселина се користат за да ги направат нашите лица мазни и сјајни. Сепак, древните луѓе сакале нега на кожата, како што сугерира тегла крема за лице стара 2.700 години, пронајдена во гробот на кинески благородник. Кремот беше во украсена бронзена тегла и беше направен од животинска маст и супстанца наречена „месечево млеко“.

Откривањето и проучувањето се смета за најран доказ за производи за козметички креми во Кина, е детално опишано во трудот објавен во Археометрија. Тим археолози го истражуваа локалитетот Лиуџијава во провинцијата Шанки. Оваа област припаѓала на државата Руи – „мистериозно“ кнежевство со малку историски записи – помеѓу 700 и 640 година п.н.е.

Археолозите го открија гробот на машки член на аристократијата, идентификуван од серија погребни бронзени оружја. Покрај главата на ковчегот најдоа „одлична“ бронзена тегла. Овој вид тегла често се наоѓал во гробниците на високи лица како кралски судии, што сугерира дека ова е врвен производ. Капакот е запечатен, а по отворањето на теглата во контролирани услови, пронајдени се околу 6 грама жолтеникаво-бели грутки. Првичната анализа сугерираше дека грутките се направени од мешавина на карбонати и липиди.

Понатамошната анализа потврди дека карбонатот е монохидрокалцит, форма на калциум карбонат што може да се добие од спелеотеми на варовнички пештери. Оваа кремаста бела супстанција се нарекува „месечинско млеко“, а авторите теоретизираат дека нејзиното присуство во кремот веројатно има врска со „пештерската култура на таоистичката школа“. Некои пештери беа избрани како свети таоистички места, што можеше да доведе до откривање, духовна вредност и козметичка употреба на Месечината. Како дополнителна практична корист, калциум карбонатот добро ја апсорбира потта и маслото, што може да му даде на кремот ефект на созревање. Белењето на кожата е популарно културно во овој период од кинеската историја, а за оваа функција е погодна тестенината нијанса на месечинско млеко. Врз основа на овие фактори, овој крем веројатно се користел поради неговите козметички и мистични својства.

Запечатениот капак на контејнерот помогна во зачувување на животинската маст во кремот. Истражувачите ја анализирале маснотијата, а односот на палмитинска киселина и стеаринска киселина сугерира дека тоа доаѓа од преживари како крави. Авторите теоретизираат дека овие крави се припитомени, одгледувани во пенкала на строга диета со просо, бидејќи условите во таа област го фаворизираат одгледувањето на просо. Ова е многу корисно за разбирање на земјоделството во државата Руи, бидејќи авторите наведуваат дека скоро нема записи што детално опишуваат како функционирало. Животинската маст најверојатно се користела за производство на месечинско млеко во формулата и за нејзините навлажнувачки својства.

Ова откритие претставува големо откритие во разбирањето на раната козметичка индустрија во Кина и е најраниот доказ за употребата на говедско масно ткиво во древната кинеска козметика. Се претпоставува дека козметичката употреба започнала во периодот пред Кин (пред 221 година п.н.е.), но ова е поткрепено само со историски описи, а не со анализа на вистински производи. Покрај тоа, велат авторите, деловните тајни го отежнуваат формулирањето на формулациите на овие производи и начините на кои се произведуваат. Оваа тегла крем за кожа ја поддржува теоријата дека козметичката употреба потенцијално се појавила во пролетниот и есенскиот период од кинеската историја (771 до 476 п.н.е.).

Фактот дека овој крем е откриен во гробот на лице кое најверојатно бил маж е значаен, бидејќи жените се оние кои најмногу се користеле во козметиката во историските записи од овој период и порано. Вториот најран доказ дека мажите користеле козметика во Кина датира од 220 до 280 година по Христа – 1.000 години подоцна

Читај Следно

10,348FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести