8 C
Skopje
среда, април 14, 2021
spot_img

ТЕСТ: Колку животни гледате на сликата!?

Нашиот мозок постојано и динамично се менува во текот на животот, затоа е исклучително важно да се грижиме за неговото здравје, а тоа пред се значи да се грижиме за менталното здравје, исхраната и да избегнуваме ризични ситуации.

Еден од начините на кој можете да го обучите е загатки и логички задачи, како што е оваа слика на животни. За две минути треба да пронајдете што е можно повеќе животни, чии силуети може да се видат на сликата.

Вкупно има 11, колку успеавте да пронајдете?

Активирајте го вашиот мозок со едноставни дневни активности:
– запомнете ги зборовите на нова песна
– започнете да учите јазик – обновете го старото знаење, обидете се да совладате нов јазик
– посетете музеи, галерии – обидете се да се сетите подоцна и да опишете што сте виделе
– бидете креативни, пронајдете ново хоби или запомнете некое старо, читајте, пишувајте, сликајте, танцувајте
– применувајте игри со зборови, решавајте загатки или креирајте свои игри, создавајте игри со меморија
– промена на редоследот на дејствија што ги извршувате секој ден, избегнувајќи рутина, менувајте го распоредот на мали нешта во вашата околина од време на време
– редовно извршувајте соодветна физичка активност, кога сте во можност да користите скали наместо лифт
– истражувајте преку Интернет, научете како да користите компјутери и нови апликации на вашиот телефон
– визуелизирајте – претвори во слика сè што сакаш да се сетиш

Конечно, бидете внимателни: мозокот исто така може да се пренапони – премногу размислување може да го зароби мозокот во „циклус на вознемиреност“, прекинете го со изведување на кратка активност за да го прекинете протокот на мисли.

Читај Следно

10,348FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести