11 C
Skopje
среда, април 14, 2021
spot_img

“Нема леб за невакцинирани” – Така се убедувале луѓето во 1914 година (фото)

„Кој нема да се вакцинира, нема да добие леб“ е еден од насловите на весниците од 1914 година во Кралството Србија за време на епидемијата на тифус.

Во споменатата вест се вели е извршена задолжителна вакцинација на граѓаните од двата пола од пет до четириесет и пет години, во Чуприја.

Општината преку проглас ги предупредила граѓаните за потребата од вакцинација, но отишла и чекор подалеку.

Имено, општината одлучила да не дава леб на ниту едно домаќинство доколку здравствената книшка не е заверена со потврда за вакцинација.

Епидемијата во Србија во 1914 и 1915 година е една од најтешките во оваа област, бидејќи во исто време се појавиле три типа на тифус – повратен, абдоминален и пегав тифус. Овие чуми се појавиле како пропратен ефект на војната, како последица на вонредната состојба во која се најде Србија во првите години од Големата војна.

Читај Следно

10,348FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести