10 C
Skopje
среда, април 14, 2021
spot_img

ТОЈ БЕШЕ СТРАВ И ТРЕПЕТ ВО ЈУГОСЛОВИЈА – И Тито се плашеше од овој човек


Стане Доланц беше еден од најопасните луѓе на овие простори. Вдовицата на Тито, Јованка Броз го обвини дека е германски шпион, а особено е интересна неговата врска со Жељко Ражнатовиќ Аркан.

Во раните 80-ти опозицијата го памети по чистките, бидејќи како министер за полиција се залагаше за прогон на интелектуалци, а исто така е обвинет дека нарачал убиство на припадници на југословенската политичка емиграција во странство.

Роден е во 1925 година во словенечкиот град Храстник. Откако границата меѓу Италија и Германија ја подели неговата куќа и училиште на две државни територии, тој отиде во Грац за да го продолжи своето образование.

По дипломирањето, тој се приклучи на партизаните и беше прифатен во партијата. По војната, тој завршил колеџ и ја започна својата кариера во Загреб. Тој беше југословенски комунистички политичар од Словенија и еден од најблиските соработници на Тито. Од 1971 до 1978 година, тој беше секретар на Извршното биро на Претседателството на Централниот комитет на Сојузот на комунисти на Југославија. Од 1982 до 1984 година, Федерален секретар за внатрешни работи. Тој беше член на претседателството на СФРЈ од 1984 до 1985 година. Стане Доланц важеше за сива еминенција во сојузната полиција и тајната служба, па затоа не изненадува што многумина се плашеа од него.

Тој стана член на Извршниот биро на Централниот комитет на Комунистичката партија на Југославија во 1969 година. година, што му ги отвори вратите на партиската политика. Тогаш, функцијата секретар беше воведена за прв пат, мандат од една година, но Стане ја извршуваше цели девет. Виден се почесто и во придружба на Тито, печатот го опиша како „втор човек во Југославија, веднаш зад Тито“. Доланц не беше задоволен од таа позиција, па затоа полека, но сигурно излезе од таа сенка, поради што Јованка отворено го мразеше.

Во раните 80-ти опозицијата го памети за чистките, бидејќи како министер за полиција се залагаше за прогон на интелектуалци, а исто така е обвинет дека нарачал убиство на припадници на југословенската политичка емиграција во странство.

Во врската Доланц – Ражнатовиќ, за прв пат се појавува Аркан, кој меѓу другото беше и негов пулен. Бројни докази сведочат дека еден од агентите на Федералната служба во времето на Стане Доланц, меѓу другото бил и Жељко Ражнатовиќ Аркан. Тој беше практично целосно заштитен од кривично гонење на српската полиција, јавна и државна безбедност. Причината за тоа е наклонетоста што тој ја стекна во Федералната полиција, правејќи различни работи за нив. Аркан првпат дошол во српската јавност во 1983 година, откако ранил двајца полицајци кои дошле да го уапсат по налог издаден за него од холандската полиција. Обвинителот Милутиновиќ го окарактеризира ранувањето на двајца полицајци како самоодбрана на Аркан, иако и двајцата полицајци завршија во пензии со инвалидитет, како последица од повредите.

Друг настан што сведочи за заштитата на Аркан, кој уживаше во близината со Доланц се случи на почетокот на војната во 1990 година. Имено, откако Аркан беше фатен во Хрватска со неколку пријатели вооружени со бомби и автоматско оружје, Доланц се договори да ги ослободат, како и да се вратат во Белград.

„Кога еднаш го прашав дали работи за тајните служби, тој налутено одговори,, Никогаш повеќе не ме прашувај тоа. ‘ Тој секогаш го негираше тоа. Но, некои негови пријатели од тајните служби, кои работеа со него, подоцна ми кажаа дека Стане Доланц се дружел со неговиот татко, дедо ми Вељко, кој го прашал Доланц: ’Ајде, помогни ми, јас имам син, тој е способен, но е непослушен. Мислам дека ако го ставите некаде, би било многу добро за службата“. Доланц подоцна се сметаше за еден од главните заштитници на Аркан “, рече синот на Аркан, Војин, како гостин на ТВ-емисија.

Во свое време, Доланц палеше и гасеше, Тито се плашеше од него, но и половина свет. На Аркан му бил идол и заштитник, а неговите постапки го направија еден од најмоќните луѓе во своето време. Се повлече од политичкиот живот на Југославија во 1983 година и почина во 1999 година по долго боледување.

Читај Следно

10,348FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести