5 C
Skopje
четврток, април 15, 2021
spot_img

Британски посредник за заеми објави пресметката за набавка на недвижен имот и во вселената

Британски посредник за заеми објави пресметката за набавка на недвижен имот во вселената.

По аванси од 4,35 милиони евра, месечната рата за заем за 25 години би изнесувала 272,5 илјади евра.

Со цел да се подигне хипотека за заем за набавка на недвижен имот, потребна е многу документација. Критичен момент е проценката на вредноста на недвижноста, која секогаш може да биде предмет на спор. И сега се поставува прашањето како може да се направи таа проценка ако недвижноста се наоѓа на – Месечината.

Познати се и најдобрите локации
Мони (Money) , британски кредитен посредник, на својата веб-страница ја објави првата проценка за тоа колку би чинела хипотека за имот на Месечината. Мотивацијата е веќе позната – на Земјата полека „станува гужва“, па затоа треба малку да се гледа кон другите небесни тела. Премногу или не, Мани размислува и за решение за купување недвижнини на сателитот на Земјата. И тие се водени од логично размислување, а тоа е дека дефинитивно не може да биде само обична куќа, туку комплетно нова градба што може да издржи на тешките услови што владеат на Месечината. И тука се трошоците за превоз од Земјата. Претпоставувам назад.

Најбарана локација е „Море од дожд“, каде квадратен метар земја би ве чинело околу 30 евроценти на метар квадратен, а во „Море на пари“ 4 евроценти. Понатаму проценуваат дека се потребни најмалку 26 работници со алат, опрема и материјали за да се изгради просечна еднокатна куќа од 72 квадратни метри. Бидејќи земјата е на оддалечена локација, треба да се вклучат трошоците за превоз, а тоа ќе бидат 6,75 милиони евра поради големата оддалеченост (384.000 км). Материјалот и опремата за нова куќа мора да бидат далеку посилни и потрајни отколку кога станува збор за градба на Земјата, климатизацијата и греењето треба да бидат како фабрички погон, вратите да имаат воздушна комора, прозорците да го издржат влијанието на метеорите, енергетските изворите мора да бидат сосема различни. Сето тоа би чинело 33,75 милиони евра. Значи, се заедно, земјиштето, патот и градежништвото би чинеле повеќе од 40,5 милиони евра.

Да пресметаме дека најверојатно нема да бидеме први, па тогаш споменатите трошоци ќе бидат пониски, но сепак станува збор за 34 милиони евра. Претпоставуваме, сепак, дека ќе ја купите првата куќа на Месечината, па така, ако ја земеме реалната маргина на профит од градежништвото од 27 проценти, тогаш опишаната куќа ќе се понуди на пазарот за 51 милион евра. Кога ќе започне таа конструкција и веќе ќе се градат неколку објекти на Земјиниот сателит, тогаш трошоците за транспорт на алатки и опрема што се веќе таму може да се исклучат од сè, така што ќе се достигнат „подносливи“ 43,5 милиони. Ако аванс е 10 проценти, тоа значи дека мора да имате 4,35 милиони евра, а колку ќе плаќате месечно, треба да видите во банката која би била подготвена да одобри ваков заем. Овде 272.500 евра месечно за 25 години се наведени како рати.

Тогаш треба да се грижите за долгорочно снабдување со енергија, а се препорачува да купите помал нуклеарен реактор вреден 1,165 милијарди евра, што е очигледно прескапо, па затоа е подобро да инвестирате во 34 соларни панели, што треба да бидат доволни, а тоа е само околу 20 000 евра.

Храна што се одгледува на Месечината
Британските кредитни посредници навистина мислеа на сè, тоа е навистина прилично обемна анализа на цената на идниот одржлив живот на Месечината, која ги опфати сите аспекти, како и голем број локации кои очигледно веќе се разгледуваат на многу сериозен начин во одредени кругови. Затоа, цените се веќе формирани, начините за снабдување со енергија и вода, но со храна што, според сите проценки, ќе се одгледува на Земјиниот сателит. И сето ова не е мало, односно е недостижно во овој момент. За снабдување со вода, што би вклучувало наводнување на плантажите, би биле потребни огромни количини на течност, што ќе се добие со рециклирање и експлоатација на мразот на Месечината. Не можете да ја набавите од Земјата.

Читај Следно

10,348FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести