9 C
Skopje
среда, април 14, 2021
spot_img

Ефективноста на моментално достапните вакцини против Ковид-19 се движи помеѓу 70% и 95%

Вакцината Pfizer е ефикасна 95%, Модернино е ефикасна 94%, вакцината AstraZeneca / Oxford обезбедува околу 70% заштита веќе три недели по администрацијата, а вакцината Johnson & Johnson е 66% ефикасна.

Во големи клинички испитувања, повеќето несакани ефекти биле лесни и обично траеле само неколку дена. Треба да се напомене дека несаканите ефекти не мора да бидат лош знак, но дека ова може да покаже дека телото гради заштита од вирусот.

Најчестите несакани ефекти од четирите вакцини се:

-болка на местото на инјектирање,
-болни, отечени лимфни јазли во раката каде што е дадена вакцината,
-замор,
-главоболка,
-болки во мускулите или зглобовите,
-гадење и повраќање,
-треска или температура.

Некои луѓе може да доживеат анафилакса, алергиска реакција која најчесто се јавува кај оние кои имале сериозни реакции на вакцините кои ги примиле во детството.

Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) проценуваат дека анафилакса може да се појави во 11 случаи на милион дози кај луѓе кои примаат вакцина Фајзер.

Знаци на анафилакса вклучуваат отежнато дишење, оток на лицето и грлото, осип и низок крвен притисок. Обично се јавува наскоро по вакцинирањето, така што вакцинираните лица се набљудуваат на 15 минути по вакцинирањето.

Во некои случаи, имало фатален исход, но потребна е детална истрага за да се утврди дали смртта е поврзана со вакцината или нешто друго.

Несаканите ефекти од вакцините не се причина да се избегне вакцинирање, според здравството на Харвард.

Ковид-19 е непредвидлива болест, а информациите за вакцините покажуваат дека се безбедни и ефикасни. После вакцинацијата може да се појават лесни несакани ефекти, кои обично траат кратко, а алергиските реакции се ретки.

Читај Следно

10,348FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести