Connect with us

Hi, what are you looking for?

Балкан

Еве како изгледа ГОЛИ ОТОК во 2021 година (ФОТО)

Островот Голи Оток во Јадранското Море, познат и како „хрватски Алкатраз“, беше од 1949 до 1956 година единствениот камп на „политичко превоспитување“ во поранешна Југославија. Првично беше основано за казнување на југословенските сталинисти, односно оние кои ја поддржуваа резолуцијата на Информбирото за Југославија (1948) и затоа беа прогласени за „непријатели на југословенскиот народ“, пишува Радио Слободна Европа.

Денес Голи Оток е напуштен, а единствени посетители се љубопитни туристи, нудисти и ретки истражувачи. Дописник на Радио Слободна Европа го посети Голи Оток и разговараше со поранешните затвореници и нивните најблиски за овој мрачен период од историјата на Југославија.

“На Јадранот е сончев ден. Туристичкиот брод” Мала Марис “полека се приближува до Голи оток, остров со околу 4,7 километри. Голи оток е најмалиот од трите острови во близина на популарната туристичка дестинација Раб. Бродот застанува на истото место каде што на 9 јули 1949 година пристигнала првата група на политички затвореници со брод „Пилат“.

Пред да се формира кампот, островот бил ненаселен. Поголемиот дел од овој комплекс е изграден од затвореници. Историчарите сметаат дека првиот логор на Голи Оток бил основан за време на Австро-Унгарија, за време на Првата светска војна. Неговите затвореници наводно биле руски воени затвореници. Хрватскиот романсиер и поет Анте Землар, кој бил на Голи Оток од 1949 до 1953 година, напишал дека затворениците за време на изградбата на затворскиот комплекс пронашле руска воена униформа. Сепак, бидејќи не се извршени археолошки ископувања, приказната за првите жртви на островот останува како легенда.

Од 1956 до 1980 година, комплексот беше официјално користен како камп за превоспитување на „противниците на комунизмот“. По смртта на југословенскиот претседател Јосип Броз Тито во 1980 година, логорот беше претворен во малолетничка колонија, која беше затворена истата година, бидејќи меѓународните организации за човекови права ја обвинија Југославија за нехуман третман на затворениците. По конечното затворање на комплексот во 1988 година, неговите последни чувари заминаа.

Останаа само овци, донесени на пасишта од локалното население од Раб, и зајаци одгледувани за лов од страна на жителите на околните острови. Поради недостаток на вода, змијата е ретка. Долготрајното садење дрвја беше неуспешно – денес остануваат само суви стебла. Покрај напуштените згради, овие стебла остануваат и еден вид споменик на тортурата што ја трпат политичките затвореници: едно од тортурите беше наредба да се засади дрво и да се заштити од сонцето со неговото тело. Обезбедени се 0,5-0,7 литри вода за секое дрво (нема извор на вода за пиење на Голи Оток), додека до 0,2 литри, односно една чаша дневно, беше наменета за затворениците.

најчитани вести

Македонија

Во своето гостување во 24 анализа, професорот и политички аналитичар, Тони Науновски се осврна на моменталната состојба во ВМРО-ДПМНЕ. „Мицкоски и моменталното раководство треба...

Македонија

Денес, истите тие кои тогаш за Мицковски беа најчесните, најугледните на кои им ветуваше дека сé би направил за нив, а особено за еден...

Македонија

Иницијативниот одбор за одржување на вонреден конгрес на ВМРО-ДПМНЕ во сабота, 20.02.2021 година, со почеток во 12.00 часот, на просторот пред Музејот на македонската...

Македонија

17-от Вонреден Конгрес на ВМРО-ДПМНЕ ќе биде конгрес на обединување и нов почеток. 17-от Вонреден Конгрес на ВМРО-ДПМНЕ ќе биде конгрес на соочување со...