11 C
Skopje
четврток, април 15, 2021
spot_img

ИСТОРИСКИ ДЕН: НАСА УСПЕШНО ИЗВРШИ КВАНТНА ТЕЛЕПОРТАЦИЈА

За прв пат во историјата, експерти и соработници на НАСА извршија квантна телепортација со долг дострел. Ова откритие може да ги постави темелите за одржлив квантен интернет, каде што податоците ќе се испраќаат на долги растојанија.

Резултатите дополнително ќе се подобруваат со надградба на системот, кои треба да бидат подготвени до вториот квартал на 2021 година.

Квантната телепортација е пренесување на квантни состојби од едно на друго место. Станува збор за тековниот транспорт на квантни информативни единици, наречени квабити, на растојание од 44 километри побрзо од брзината на светлината.

Qubit е квантен аналог на бит. Тој, како и битот, содржи информации за две различни состојби, со вредности 0 и 1.

Овој трансфер се изведува со употреба на квантно преплетување, каде што се поврзани две честички така што информациите споделени со едната се делат точно со другата истовремено. Врз основа на тоа, заклучуваме дека квантната состојба на секоја честичка зависи од состојбата на другата честичка, дури и ако тие се далечни.

Експерти од технолошкиот институт во Калифорнија „CalTec“, НАСА и „FermLab“ го изведоа експериментот, конкретно градејќи поврзан систем помеѓу две лаборатории на оддалеченост од 44 километри.

  • Сакавме да дадеме поттик за овој вид на истражување и да преземеме важни чекори кон реализација на вистинската апликација за квантна комуникација, како и унапредување на мрежата и тестирање на основните идеи во физиката, рече Панајотис Спенсесурис, раководител на програмата за квантна наука на матичната плоча Матична плоча. „FermLab“.
  • Луѓето на социјалните мрежи прашуваат дали треба да бараат квантен интернет провајдер (се разбира, на шега). Ние сме горди што ја постигнавме оваа пресвртница на одржливи системи за квантна телепортација со високи перформанси. Резултатите ќе бидат дополнително подобрени со надградби на системот, што очекуваме да го завршиме. до вториот квартал на 2021 година, рече Марија Спиропулу, професор по физика на „CalTec“.

Квантните компјутери се способни да вршат пресметки скоро 100 трилиони пати побрзо од најмоќниот супер компјутер во светот. Екипи од Универзитетот за наука и технологија во Кина, како и Google, успеаја да направат вакви подвизи.

Сепак, оваа технологија сè уште не ја достигна точката каде што може да се примени и во моментов е ограничена на тестирање, но веќе постојат големи планови. Така, Министерството за енергетика на САД планира да изгради квантна мрежа помеѓу своите лаборатории во сите земји.

Ова откритие за квантна телепортување ги поставува темелите за квантна интернет-услуга, што би било голем напредок за компјутери, бидејќи системите за квантна комуникација се побрзи и побезбедни од конвенционалните мрежи благодарение на употребата на фотони – кои не можат да бидат хакирани – наместо компјутер код.

Читај Следно

10,348FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести