11 C
Skopje
недела, април 18, 2021
spot_img

БИ ЖИВЕЕЛЕ НА СИЦИЛИЈА? – СЕ ПРОДАВААТ КУЌИ ЗА 1 ЕВРО ПЛУС ДОБИВАТЕ 25.000 ЗА РЕНОВИРАЊЕ!

Дали сакате да живеете во живописното средновековно село на Сицилија, сместено среде планински национален парк? Можноста за тоа никогаш не била поблиска.

Градот Троина се приклучи на проект во кој населението се пополнува со помалку населени места со продажба на недвижнини за едно евро, што веќе беше пробан рецепт во неколку градови во последните две години.

Во исто време, едно евро е почетна цена на аукцијата, а заинтересираните даваат свои понуди, од кои е избрана најдобрата.

Сепак, Троина отиде чекор подалеку. Додека во претходните понуди, услов за купување на имот за едно евро беше имотот (а најголемиот дел е во распадната состојба) да се реновира на свој трошок, во Троина тие одлучија да преземат дел од трошоците за реновирање.

Градскиот совет ќе плати вкупно 25.000 евра на купувачи на напуштени куќи, од кои 15.000 се за реновирање и 10.000 за енергетско обновување. Новите жители на Троина нема да мора да плаќаат данок на градот и данок на недвижен имот во текот на првите три години.

Затоа, не е изненадувачки што најавата за продажба на куќи по ниска цена и покривање на дел од трошоците за реновирање предизвика голем интерес. Деновиве ќе бидат ставени на аукција околу 30 куќи, а подоцна и уште сто.

Купувачите треба да платат депозит од 5.000 евра, што ја докажува сериозноста на нивната понуда, но им се враќа по завршувањето на реновирањето. Имаат две години да започнат со работа, и сè мора да се заврши во рок од три години по купувањето.

Читај Следно

10,348FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести