Connect with us

Hi, what are you looking for?

Балкан

„Обединет Балкан за чист воздух“: Да работиме заедно за да спречиме смрт на до 13.500 луѓе годишно!

Земјите од Западен Балкан имаат најлош квалитет на воздухот во Европа и затоа кампањата „Обединет Балкан за чист воздух“ ги повикува надлежните институции од Западен Балкан и граѓаните да работат заедно за да спречат предвремена смрт на до 13.500 луѓе годишно, од кои повеќето се припишуваат на изложеност на ПМ честичките, објавија од „Белградска отвореа школа“ (БОШ).

Тие нагласија дека тие супстанции доаѓаат од термоелектраните што работат на јаглен во Западен Балкан.

Жителите на Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово, Србија и Македонија се подеднакво изложени на загадувачи на воздухот.

Загадувањето доаѓа од топлани и фабрики кои користат фосилни горива, а еден од најважните фактори е застарената технологија за греење во домаќинствата.

„Обединет Балкан за чист воздух“ ја нагласува важноста на регионалната соработка неопходна за трансформација на енергијата и системот за заштита на животната средина, што истовремено би ги подобрило економијата и јавното здравство, се вели во соопштението.

ПМ честичките се поврзани со низа болести, од оние кои влијаат на срцето и респираторните органи, преку дијабетес, до неплодност и рак. Колку е помала честичката, толку полесно и подлабоко продира во телото.

Државните буџети не одвојуваат огромни трошоци за лекување на последиците од загадувањето на воздухот и изгубените години на живот, додека државите продолжуваат финансиски да ги поддржуваат проектите во секторот јаглен што создава загадување.

Покрај тоа, опасните супстанции и соединенија во воздухот ги поттикнуваат климатските промени, затоа поплавите, сушите и болестите, доаѓаат како последица.

Една студија објавена од HEAL, Sandbag, CAN Europe, CEE Bankwatch и Europe Beyond Coal, вели дека во 2016 година, шеснаесет централи од Западен Балкан на јаглен, колку што има, емитирале повеќе сулфур диоксид (SO2) од сите 250 кои работеле во Европската унија.

Србија и Босна и Херцеговина продолжуваат да се држат до плановите за нови термоцентрали, додека оние во ЕУ масовно се исклучуваат.

Во ноември 2020 година, шесте споменати земји заеднички ја прифатија Зелената агенда за Западен Балкан во Софија и со тоа се обврзаа да ја следат политиката на ЕУ и нејзиниот европски зелен план.

Се предвидува постигнување неутралност на климата најдоцна до 2050 година, вклучително и неутралност на јаглерод. Јагленот станува лоша меморија во светот и стана поисплатливо да се градат соларни централи и фарми со ветерници, отколку да се одржуваат повеќето термоцентрали. Опремата за производство на енергија од обновливи извори е драстично поевтина.

Компаниите за производство на јаглен се соочуваат со зголемени трошоци во однос на дозволите за емисии на јаглерод и усогласеноста со еколошките прописи.

– Со кампањата „Обединет Балкан за чист воздух“, ги замолуваме носителите на одлуки да ја преориентираат својата политика кон итни мерки за борба против загадувањето на воздухот, во согласност со обврските од Зелената агенда за Западен Балкан потпишани од истите носители на одлуки во Софија на 10 ноември 2020 година. Зелената агенда за регионот вклучува регулирање на прекуграничното влијание на загадувањето на воздухот, усвојување стратегии за подобрување на квалитетот на воздухот, зголемување на капацитетот на системите за мерење на квалитетот на воздухот и постепено субвенционирање на јагленот. Напуштањето на употребата на јаглен за производство на електрична енергија е најважната мерка за подобрување на квалитетот на воздухот, а важна улога може да има и замена на котлите во домаќинствата со еколошки почисти решенија, соларни панели на покриви на куќи и згради и проекти за подобрување на енергетската ефикасност

најчитани вести

Македонија

Медиа.мк ексклузивно дознава од повеќе граѓани сведоци дека во тек е голема полициска акција на патот накај Блаце кај ресторанот Капри. Според нашиот извор...

Македонија

Пред нешто повеќе од 2 години, практично набргу по доаѓањето на Христијан Мицкоски на чело на ВМРО-ДПМНЕ, без ниту еден посериозен резултат зад него,...

Забава

Од пред крајот на минатата година, гледачите уживаат во авантурите на ликовите од популарната хумористична сероја „Преспав“. Во новата, петта сезона се задржани истите...

Забава

Неслихан паднала во несвест на снимање на серијата “Ќерката на амбасадорот“ Неслихан Атагул, позната како Нихан од серијата “Бескрајна љубов“, во која глумела со...