9 C
Skopje
среда, април 14, 2021
spot_img

Најстрашните десет епидемии низ историјата – Однесоа милиони животи..

Епидемиите не се ништо ново. Трагите од пустошот што го оставија зад себе може да се следат низ историјата, и во време кога светот се соочува со пандемија на нов вирус – короната, да се потсетиме на оние кои однеле најмногу човечки животи во изминатите векови.

За почеток, да кажеме нешто за етимологијата на поимите. Епидемијата означува невообичаено честа појава на една болест кај една популација. Зборот е изведен од грчките зборови „епи“ („над“) и „демос“ („народ“).

Епидемиите што преминуваат државни или дури континентални граници се нарекуваат пандемии. Овој збор потекнува од грчките зборови „пан“ („сите“) и „демос“ („луѓе“). Светската здравствена организација (СЗО) прогласи глобална пандемија поради коронавирусот. Епилогот од борбата на човештвото со новиот вирус допрва ќе се види, а ова се десетте најсмртоносни епидемии во историјата:

Атинска чума, 430. стр. н д. – од 75 до 100 илјади мртви

Грчкиот историчар Тукидид бил првиот што напишал за епидемии. Тој беше еден од болните, но преживеани Атињани. Атинската чума беше усвоена како име за епидемијата на заразна болест што избувна во 430 година п.н.е. н е., во текот на втората година од Пелопонеската војна, во Атина во античка Грција, додека градот бил под опсада на Спартанците. Тоа е сè уште неидентификувана болест (иако најчесто се претпоставува дека станува збор за тифусна треска) која уби околу една четвртина од војниците и граѓаните на Атина, вклучувајќи го и познатиот Перикле. Некои историчари сметаат дека е одговорна за крајот на Златното доба во Атина, односно поразот на тој град во Пелопонеската војна.

Чумата на Антонини, 165–180. Н.е. – околу 5 милиони мртви

Чумата на Антонини била епидемија на заразна болест што го погодила Римското Царство во периодот од 165 до 180 година. Медицинските историчари веруваат дека епидемијата била предизвикана од големи сипаници или мали сипаници. Болеста била пренесена во Римската империја од војници кои се бореле во војната против Партиската империја на Блискиот исток. Двајца императори починале од оваа чума – Луциј Верус и Маркус Аврелиј, од династијата Антонин, по кого била именувана оваа епидемија. Вкупниот број на смртни случаи се проценува на една четвртина од заразените низ целата Римска империја, т.е. на околу 5.000.000 луѓе. Епидемијата повторно избувна по девет години, а потоа, римскиот конзул и историчар Касиус Дион Коцејан изјави во своето дело „Римска историја“ дека само во Рим умирале до 2.000 пациенти дневно. Антички извори ја споменуваат и подоцнежната кипријанска чума (251–266), веројатно истата болест што убивала 5000 луѓе на ден во Рим.

Јустинијановата чума – 541-750. години – помеѓу 30 и 50 милиони смртни случаи

Јустинијановата чума е првата потврдена епидемија на бубонска чума во историјата. Започнал во Египет, а потоа се проширил во Цариград, каде што според византискиот хроничар Прокопиј, убивало по 10.000 луѓе на ден на својот врв. Телата морале да бидат изгорени затоа што луѓето умирале премногу брзо за да бидат погребани. Тогаш чумата уби меѓу четвртина и половина од човечката популација во тогаш познатиот свет. Се проценува дека убило меѓу 30 и 50 милиони луѓе.

bolest

Црна смрт – 1346–1350. години – околу 50 милиони мртви

„Црна смрт“ или друга голема пандемија на чума се случи околу 800 години по Јустинијан, убивајќи околу 50 милиони Европејци само помеѓу 1347 и 1351 година, или третина од вкупното население или до половина во најпогодените области. Тоа беше прва во циклусот европски епидемии на чума што траеше до 19 век. Во тој период во Европа се регистрирани над 100 епидемии на чума, болест за која се проценува дека убила 200 милиони луѓе за тоа време.

Глувческа треска – 1545-1548 и 1576 година – 5-15 милиони смртни случаи

Глувческа треска или хеморагична треска со бубрежен синдром е заразна болест предизвикана од инфекција со вирусот ханта. Најголемата епидемија на оваа болест избувна во Мексико во периодот 1545 и 1548 година, и уште еднаш во 1576 година, при што загинаа од 5 до 15 милиони луѓе, што во тоа време беше околу 80% од населението на оваа земја.

Вариола – 1492-1974 година. години

Вариолата е многу заразна човечка болест предизвикана од два вида на вирус сипаници – вариола вера мајор и вариола вера минор. Оваа болест убиваше повеќе од 400.000 Европејци секоја година до 18 век. Во 20 век, тој уби меѓу 300 и 500 000 луѓе. Епидемија избувна и во Југославија во 1972 година, а последните случаи беа регистрирани во Индија во 1974 година. По вакцинирањето на популацијата, вирусот беше искоренет и денес го има само во лабораториите. ипаниците ја одиграа најважната улога по откривањето на Америка, кога староседелците од Северна и Јужна Америка стапија во контакт со Европејците кои беа заразени со вирусот сипаници. За разлика од колонизаторите, домородците немале имунитет, што довело до ненадејно ширење на болеста и драматичен пад на домородното население.

Колера – прва пандемија 1817-1823-та година – досега повеќе од 4 милиони смртни случаи

Се верува дека инфициран ориз ја започнал првата пандемија на колера во Индија. Колерата веќе долго време ги мачи жителите на бреговите на Ганг. Сепак, во 1817 година, британските трупи го ширеле ова заболување низ цела Индија. Болеста се шири од овие области преку трговски патишта кон Русија и Западна Европа и понатаму кон Северна Америка. Колерата се карактеризира со фактот дека предизвикува дијареја која трае неколку дена, повраќање, грчеви во мускулите и дехидрација. Дијареата може да биде толку силна што може да доведе до сериозна дехидрираност во рок од неколку часа. Досега се забележани седум пандемии и неколку избувнувања – 1816-1826, 1829-1851, 1852-1860, 1863-1875, 1881-1896, 1899-1923. и 1961-1970 година за сето тоа време убивајќи повеќе од 4 милиони луѓе ширум светот. Болеста е сè уште активна, особено во Азија.

bolest

Шпански грип – 1918-1920 година – околу 75 милиони смртни случаи

Шпанскиот грип или шпанската треска беше една од најсмртоносните пандемии во историјата на човештвото. Се појави на крајот од Првата светска војна и се прошири низ целата планета во три бранови. Пандемијата започна во Кина и Јапонија и се прошири во Русија, Европа и Северна Америка. За шест месеци, тој стигна до сите континенти, освен Антарктикот. Според последните проценки, третина од светската популација била заразена, што е околу 500 милиони луѓе. Загинаа околу 75 милиони луѓе (иако некои историчари ја споменуваат бројката од 100 милиони мртви), што значи дека шпанската треска однесе повеќе животи од Првата светска војна.

Туберкулоза – праисторија-денес

Туберкулозата е присутна уште од античко време. Најраното докажано откритие на „Mycobacterium tuberculosis“ се однесува на остатоци од бизони стари повеќе од 17 000 години. Остатоците од скелетот покажуваат дека праисторискиот човек (40 век п.н.е.) имал туберкулоза. Белодробната форма на болеста поврзана со туберкулоза е основана од Ричард Мортон во 1689 година. Таа не била идентификувана како посебна болест сè до 1920-тите. Поттик за истражувањето беше индустриската револуција и ненадејниот прилив на население во градовите каде што болеста започна брзо да се шири меѓу сиромашните работници. Само откривањето на антибиотици во 1946 година овозможи соодветно лекување. Долго време се сметаше дека туберкулозата ќе се искорени со текот на времето, но тоа мислење драстично се промени во последно време. Секоја година, два милиони луѓе умираат од туберкулоза, што ја прави туберкулозата најсмртоносно заразно заболување денес по СИДА-та.

СИДА – до денес – околу 25 милиони смртни случаи

СИДА-та е сексуално пренослива болест која претставува последна фаза на ХИВ инфекција. Тоа е вирус кој го напаѓа имунолошкиот систем, поради што телото не е во состојба да се брани од дури и од најмалите инфекции. Според податоците на програмата на Обединетите нации и Светската здравствена организација за ХИВ и СИДА, од појавата на оваа болест во раните 60-ти, и до крајот на 2008 година, вкупно околу 60 милиони луѓе биле заразени во светот, и компликации поврзани со СИДА во тоа време починале околу 25 милиони луѓе. Околу 770.000 луѓе во светот починаа минатата година од болести поврзани со СИДА, а се проценува дека во 2019 година, во светот имало околу 38 милиони лица заразени со вирусот ХИВ.

Читај Следно

10,348FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести