Connect with us

Hi, what are you looking for?

Свет

Исчезнатите континенти живееле брзо и кратко

Според научниците од универзитетот Монаш во Мелбурн, исчезнатите континенти живееле брзо и кратко, но тие создале основа за формирање на нови, потрајни континенти, од кои се формирале тектонските плочи.

„Резултатите од нашето истражување дојдоа до заклучок дека континентите биле слаби и склони на уништување во нивното „детство“ пред 4 до 4,5 милијарди години, по што тие постепено се менувале и станувале посилни во текот на следните милијарди години за да формираат основа за модерните континенти, рече Фабио Капитанио, лидер на тимот научници од Австралискиот универзитет.

Во текот на стотици милиони години, континентите биле повеќе или помалку стабилни, но тие се префрлиле поради низа тектонски активности, формирајќи разни форми, вклучувајќи го и поранешниот суперконтинент Пангеа, според истражувањето објавено во списанието „Nature“.

Изгледот на „сложувалка“ на континентите пред неколку стотици милиони години е сличен на денешниот, но има многу малку информации за тоа како изгледале континентите во раната историја на нашата планета.

За да го проучат овој ран период на историјата, научниците користеле компјутери за да создадат интеракција на карпи и магма во земјината кора и подолу.

Научниците претпоставуваат дека температурата во внатрешноста на Земјата била три до четири пати поголема во нејзините рани денови, пред архаикот. Земјината кора била многу потопла, но и потенка, така што континентите лесно се разделиле и повторно биле покриени со вулканска магма.

Новите континенти тогаш излегувале магмата која што ги покрила претходно потопените континенти. До почетокот на архаикот, пред 2,5 до четири милијарди години веќе биле создадени основите за денешните континенти.

Во последните децении на дваесеттиот век, геолозите идентификуваа неколку карпи од Хадајк во областа на Западен Гренланд.

најчитани вести

Забава

Извесен Драган на Фејсбук објавил оглас дека бара жена за „заеднички љубовен живот“, па дури оставил и телефон заинтересираните да му се јават. И...

Забава

Јасно е дека Богдан е во одлична форма, па многу други мажи би можеле да му позавидат на физичкиот изглед, но и на неговата...

Балкан

Фадиj Сиjeвиќ е пронајден мртов денес во ридовите над езерото Бадовац, а според „Газета експрес“, тој се наоѓа на списокот на сведоци на Специјалното...

Забава

ОВЕН Ви претстои голема нервоза на работа поради неочекувано лошите резултати. Сте очекувале многу повеќе, и затоа сте разочарани. Односот со брачниот партнер е...