7 C
Skopje
четврток, април 15, 2021
spot_img

Научниците открија дека аномалиите кај спермата се главниот виновник за аутизмот кај децата ?!

Истражувачите можеа да предвидат дали потомството на набљудуваните татковци ќе има аутизам, со точност од 90 проценти

Едноставно набљудувајќи дали спермата има клучни ДНК метилации, истражувачите со голема точност можеа да предвидат дали потомството на набљудуваните татковци ќе има аутизам.

Научниците открија биомаркери кај човечките сперматозоиди кои можат да покажат дали детето веројатно ќе наследи пореметување од аутистичниот спектар. Новата студија е потпишана од научници од Државниот универзитет во Вашингтон, Центарот за клинички истражувања во Валенсија и Универзитетот во Валенсија во Шпанија, кои откриле стотици региони на ДНК метилација во примероците на сперма, поврзани со тоа дали некое лице ќе има аутистично дете.

Едноставно набудувајќи дали спермата ги има тие клучни области на ДНК метилација, истражувачите можеа да предвидат дали потомството на набљудуваните татковци ќе има аутизам, со точност од 90 проценти.

„Потенцијално можеме да го искористиме овој наод за да процениме дали некое лице ќе пренесе аутизам на своите деца“, вели Мајкл Скинер, професор по биолошки науки на Универзитетот во Вашингтон, кој ја „потпишува“ студијата. Тој додава дека ова е многу важен чекор за наоѓање на факторите што можат да бидат одговорни за аутизмот.

Регионите на метилација на ДНК се делови од геномот на кој ДНК е додадена метилна група, еден од неколкуте епигенетски механизми што ги користат клетките за контрола на експресијата на гените. Со други зборови, ова се делови од геномот кои очигледно се исклучени поради фактори на животната средина и молекули.

Студијата е објавена во списанието Клиничка епидгенетика. Беше објавено дека тим научници ја проучувале епигенетиката на сперматозоидите кај 26 мажи, од кои половина имале деца со аутизам, а половина деца без нарушувања од тој спектар. Идентификувани се 805 различни региони на ДНК метилација, што се чини дека е поврзано со тоа дали таткото има деца со аутизам.

Тогаш истражувачите добија т.н. „слеп тест“ во кој требаше да погодат дали 18 мажи имаат деца со аутизам само со гледање во нивниот геном и обрнување внимание на оние области на ДНК метилација. Освен две лажни негативности, тие прецизно ги идентификувале сите татковци, така што точноста била околу 90 проценти.

Ова е мала студија, па наодите треба да се третираат со претпазливост сè додека не се спроведат понатамошни истражувања, предупредуваат експертите, но веќе е во тек пообемна, во која би биле вклучени повеќе од сто луѓе. Доколку се докажат точни нивните откритија, научниците се надеваат дека истражувањето може да се искористи дури и за идентификување на факторите што доведуваат до аутизам.

Научниците долго време се сомневаа дека аутизмот има врска со епигенетските промени предизвикани од разни фактори на животната средина и молекули. Факторите на животната средина досега ја споменуваа преднаталната изложеност на загадување на воздухот, како и мајчиниот стрес за време на бременоста, но научниците се надеваат дека ова истражување може да овозможи да се утврди што точно ги активирало епигенетските промени.

Пред неколку години, откривме дека факторите на животната средина можат да ја променат линијата на ембрион, сперма или јајце клетка или целата епигенетика, вели професорот Скинер, додавајќи дека алатките откриени во оваа студија може да се користат во студија за поголема популација за да се покажат какви видови на фактори на животната средина може да предизвика епигенетски промени поврзани со аутизам, известува порталот IFL Science.

Читај Следно

10,348FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести