Connect with us

Hi, what are you looking for?

Балкан

НАЈСТРОГО ЧУВАНАТА ТАЈНА ВО ЈУГОСЛАВИЈА: Тито и Даворјанка го напуштија Белград како четници – четничкиот војводата им ги дал легитимациите (фото)

Партизанскиот командант Јосип Броз Тито го напушти окупираниот Белград во септември 1941 година и се пресели на ослободената територија на Западна Србија со лажна лична карта обезбедена од четничкиот војвода Коста Миловановиќ Пецанац.

Сепак, овие информации, како и многу други од биографијата на Тито, подоцна станаа „жртва“ на конфронтацијата на комунистите со поразените четници и останаа непознати за јавноста. Едноставно, кога ја напишаа историјата на нивната револуција и освојување на моќта во Југославија, комунистите сметаа дека е незгодно да објават дека нивниот врховен командант е спасен од четник. И не било кој, туку славниот четнички војвода и еден од најблиските соработници на генералот Дража Михаиловиќ.

Кога завршил една од бројните книги за Јосип Броз Тито, неговиот биограф и соборец Владимир Дедијер испратил копија од ракописот до Институтот за воена историја во Белград. Заедно со писмото во кое тој ги замоли своите пријатели од институтот, користејќи го богатиот историски материјал со кој располагаат, да ги проверат податоците што тој ги наведува.

За среќа на Дедијер, воениот институт му го довери неговиот ракопис на офицерот Антун Милетиќ, подоцна познат историчар, автор на познатата трилогија за страдањата на српскиот народ во Јасеновац.

Педантен како што беше Милетиќ, тој ги проверуваше и најмалите детали, од имињата на луѓето, датумите и броевите, до описот на настанот. Кога ја заврши работата, ги класифицираше своите забелешки во материјалот „Додатоци и корекции за книгата на Владимир Дедијер, Прилози за биографијата на Јосип Броз Тито“.

За страната 301 од ракописот, на кој Дедијер го опишува заминувањето на Тито од окупираниот Белград на слободна територија, на 16 септември 1941 година, Антун Милетиќ ја напишал следната белешка: „Тито го напушти Белград по четиримесечен престој. Во придружба на Јаша Рајтер, Даворјанка Пауновиќ, Веселинка Малинска и православниот свештеник Милутиновиќ од Ивањица, обезбедени со четнички лични карти издадени од Коста Миловановиќ Пежанац “.

Свештеникот Драгоjуб Милутиновиќ беше командант на четничкиот одред во областа Ивањица, кој во тоа време, како и повеќето четнички одреди во Србија, беше под команда на Коста Пежанац. На почетокот на септември 1941 година, тој дошол во Белград да ги побара Милан Недиќ и Пењанац за оружје и муниција за неговата единица. Неговиот познаник Владислав Рибничар, еден од најблиските соработници на Тито, го донесе во вилата на Дедиње, каде тајно се состанаа највисоките службеници на КПЈ.

Милутиновиќ беше тој што им ги донесе на Тито, Александар Ранковиќ, Иво Лола Рибар и другите комунистички водачи лажни четнички лични карти, кои носеа печат на одредот Јавор Четник. Не е познато дали Пењанац знаел кога лажните лични карти, кои биле заверени, но празни, му биле дадени на Милутиновиќ.

Тито доби лична карта на име инженер Петровиќ, а во личната карта стоеше дека тој е командант на четата во одредот Јаворски четник.

Даворјанка Пауновиќ беше секретарка и љубовница на Тито, додека Јаша Рајтер и Веселинка Малинска, кои ја играа втората брачна двојка, служеа само како маска за побезбедно патување.

најчитани вести

Македонија

Фрустрациите од губењето на водечкото место меѓу опозициските политичари од лидерот на Левица Димитар Апасиев, Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ ги демонстрира со панични реакции и...

Забава

На социјалните мрежи се појави урнебесен оглас каде што едно лице бара придружничка за инает на неговата поранешна девојка. Момчето нуди да ја носи...

Забава

Атрактивната балканска пејачка Сандра Африка им се обрати на нејзините фанови во прекрасно издание, а многумина останаа без коментар. Сандра им ги честиташе празниците...

Забава

Пејачката Милица Тодоровиќ во моментов е во својот дом со своите најблиски, а таа не крие дека во следниот период сака да стане мајка....