Connect with us

Hi, what are you looking for?

Македонија

Православните верници денес го слават третиот дена Божиќ и Свети Стефан

Православните верници денес го слават третиот дена Божиќ и Стефанден, божиќна слава.

Православната црква го одбележува денес празникот посветен на Светиот првомаченик и свештеник Стефан.

Свети Стефан бил Евреин и бил роднина на апостол Павле. Прв од седумте свештеници каде што светите апостоли раката ја пружиле и се поставени во служба за помагање на сиромашните во Ерусалим. Поради тоа е наречен архисвештеник.

Со својата верба правел многу чуда меѓу луѓето, а на своите противници Евреи се спротистваувал со мудрост и сила на Светиот Дух. Обвинет е дека го хулел Бог и Мојсиј, а со помош на лажни сведоци е осуден.

Светител, озарен со својата верба, се обратил на народот и зборувал за многу добродејности кои Бог ги направил за народот на Изреал и ги нарекол предавници и крвници на Христос. Набрзо после тоа го изнеле од градот и го каменувале. Меѓу маченицитѕе се наоѓал и неговиот роднина Салве, подоцна Павле.

Маченичкото убивање на Стефан, од некое одалечено место го гледала и Пресвета Богородица со Свети Јован Богослов и се молела на Господ за овој маченик неговата за вистината и верата.

Свети Стефан е прв христијанин кој страдал за Господ, поради кое е наречен Првомаченик.

најчитани вести

Македонија

Да биде јасно: Предлог законот за попис е пример за регулирање на политички попис, во сите негови фази. Политичкиот попис кој арогантно се најавува...

Македонија

Фрустрациите од губењето на водечкото место меѓу опозициските политичари од лидерот на Левица Димитар Апасиев, Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ ги демонстрира со панични реакции и...

Македонија

Многу е едноставно, или Мицкоски ќе си оди во наредните два-три месеци или Мицкоски ќе остане запаметен како последниот лидер на ВМРО. Пишува Никола...

Забава

Љубовта не бира. Или така барем велат тие. Возраста не е важна, ако сте заедно со личноста која ја сакате. Во случајот на едно...