Connect with us

Hi, what are you looking for?

Забава

Ако одговорите точно на оваа задача ТОГАШ ВИЕ СТЕ ГЕНИЈАЛЕЦ

Малку луѓе можат да одговорат правилно на ова прашање. Внимателно прочитајте ја задачата и обидете се да го дадете точниот одговор

Универзитетот Харвард е познат со години во светот, заедно со Кембриџ и Оксфорд, како еден од најпрестижните и најквалитетните во однос на образованието. Некои од најголемите умови на денешницата беа студенти на Харвард.

Можете ли да ја решите оваа задача? Малку помош – ќе ви биде полесно ако ја поставите равенката визуелно.

Покрај беспрекорни оценки од средно училиште, на Харвард ве чека посебен и многу внимателно направен тест, за кој е потребна интелигенција и логика. Судејќи според еден канал на YouTube, уште во 1869 година, оваа алгебарска задача беше вклучена во овој приемен испит:

“Еден човек купи часовник, синџир и приврзок за 216 американски долари. Часовникот и приврзокот заедно чинат три пати повеќе од ланец, а ланец и приврзок чинат половина час. Колку чини?”

sat

Обидете се да ја решите оваа задача, а точниот одговор ве чека под фотографијата.

Точен одговор е 144, и видете во видеото како дошле до тоа решение:

најчитани вести

Македонија

Да биде јасно: Предлог законот за попис е пример за регулирање на политички попис, во сите негови фази. Политичкиот попис кој арогантно се најавува...

Македонија

Фрустрациите од губењето на водечкото место меѓу опозициските политичари од лидерот на Левица Димитар Апасиев, Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ ги демонстрира со панични реакции и...

Македонија

Многу е едноставно, или Мицкоски ќе си оди во наредните два-три месеци или Мицкоски ќе остане запаметен како последниот лидер на ВМРО. Пишува Никола...

Забава

Љубовта не бира. Или така барем велат тие. Возраста не е важна, ако сте заедно со личноста која ја сакате. Во случајот на едно...