Connect with us

Hi, what are you looking for?

Македонија

СДСМ: Новата 2021 ќе биде година на економски раст и развој, година во која ќе продолжи да расте стандардот на граѓаните

СДСМ продолжува со креирање и реализација на мерки и политики, кои ќе овозможат новата 2021 година да биде година на економски раст и развој, година во која македонската економија полека на сигурно ќе се враќа на претходните стапки на раст, година во која ќе продолжи да расте и стандардот на граѓаните.

Претходната година соочени со глобална финансиска и здравствена криза, покажавме дека со одговорен, инклузивен и домаќински пристап последиците од коронакризата врз економија можеме да ги сведеме на минимум.

Од почетокот на кризата, креиравме и реализиравме четири пакети-економски мерки за поддршка на најпогодените компании и поединци од кризата, за што обезбедивме над 1,2 милијарди евра. Тие политики дадоа резултат.

Спасени се десетици илјади работни места, а директно им се помогна на околу 500.000 граѓани.

Оваа година ќе биде година на целосно економско заздравување, година на економски раст и развој, што се потврдува и со Буџетот за 2021 година кој е развоен и скроен да одговори на сите предизвици во годината пред нас.

Најголем дел од проектираните средства во Буџетот или 83% се расходи наменети за капитални проекти, важни проекти за граѓаните низ целата држава.

Оваа година продолжуваме да инвестираме во патната и железничката инфраструктура, во енергетиката, гасификацијата, во изградба и реконструкции на градинки, болници, училишта, вложуваме и во животната средина, во комуналната инфраструктура како и во изградба на социјални станови

Со Буџетот за 2021 година обезбедуваме одржливост, рационализирање на трошењата, како и прецизни проекции со цел ефикасно справување со епидемијата. Истовремено, обезбедена е буџетска резерва, во случај на продолжено траење на пандемијата.

Продолжуваме посветено да работиме во интерес на граѓаните, на економијата, на државата.

најчитани вести

Македонија

Да биде јасно: Предлог законот за попис е пример за регулирање на политички попис, во сите негови фази. Политичкиот попис кој арогантно се најавува...

Македонија

Многу е едноставно, или Мицкоски ќе си оди во наредните два-три месеци или Мицкоски ќе остане запаметен како последниот лидер на ВМРО. Пишува Никола...

Забава

Љубовта не бира. Или така барем велат тие. Возраста не е важна, ако сте заедно со личноста која ја сакате. Во случајот на едно...

Забава

Како да не било доволно што извршил прељуба, овој Британец се најде во голема неволја затоа што имал врска со мајката на неговата девојка!...