Connect with us

Hi, what are you looking for?

Балкан

Професорката Луџи Џонс е една од најпознатите сеизмолози во светот – Еве што изјави за земјотресите во Хрватска

Стравуваме многу дека ќе загинеме во земјотрес, но тоа се случува многу ретко…

Професор Луџи Џонс, една од најпознати сеизмолози во свет, рекла дека хрватските граѓани можат да очекуваат дека земјата ќе се тресе уште долго.

Иако не е можно со сигурност да се предвиди кога ќе се случи земјотрес, спрема научни сознанија и анализи, еден аспект не е случаен а тоа се дополнителни потреси.

– Околу пет до десет отсто дополнителни земјотреси се посилни од првиот, односно во пет отсто случаи, дополнителен потрес е посилен од првиот, а тоа го имаше Хрватска. Така што сега знаеме дека во Хрватска ќе се случуваат земјотреси и може да се очекуваат доста долго – рекла Џонс. Таа рекла дека земјотресите создаваат чуство на страв поголем од она што е вистинска закана по живото на луѓето.

– Многу се плашиме дека ќе загинеме во земјотрес, но тоа се случува многу ретко.

– Сватете дека се ова ве тера на страв, но она што ви следи вероватно ќе биде со помал интензитет од она што веќе ви се случи.

– Лошо изградените живеалишта веќе се срушени и сигурно дека се ќе оди кон подобро, така што вашиот автомобил вероватно е поопасен од земјотерес – порачала Џонсон на граѓаните на Хрватска.

Луис Џонсон е професор на Универзитетот CalTek, автор на повеќе од 100 научни трудови во кои анализира пукнатини и земјината кора и бара одговори на прашања зошто, кога и каде се случуваат земјотреси, можат ли да се предвидат и како се поврзани.

најчитани вести

Македонија

Да биде јасно: Предлог законот за попис е пример за регулирање на политички попис, во сите негови фази. Политичкиот попис кој арогантно се најавува...

Македонија

Многу е едноставно, или Мицкоски ќе си оди во наредните два-три месеци или Мицкоски ќе остане запаметен како последниот лидер на ВМРО. Пишува Никола...

Забава

Љубовта не бира. Или така барем велат тие. Возраста не е важна, ако сте заедно со личноста која ја сакате. Во случајот на едно...

Забава

Како да не било доволно што извршил прељуба, овој Британец се најде во голема неволја затоа што имал врска со мајката на неговата девојка!...