Connect with us

Hi, what are you looking for?

Македонија

ВМРО-ДПМНЕ: Тутунарите немаат ни за леб, а власта мува не ја лази и печали на трудот и потта на тутунарите преку увоз на тутун

Тутунарите немаат ни за леб, а власта мува не ја лази. 

Додека тутунарите секојдневно протестираат и се жалат за откупот на годинешната реколта на тутун, власта на Зоран Заев печали на трудот и потта на оваа категорија на граѓани, преку увозот на тутун.
Тутунарите разочарани поради ниската откупна цена на тутунот, се закануваат дека целиот род ќе го запалат, а од страна министерството за земјоделие гледаме само лажни ветувања, а на дело нема никакво подобрување при цената за откуп.
Оваа година еден килограм тутун вреди колку една кутија цигари, со овие пари тутунарите не можат ниту да ги исплатат досегашните трошоци за репроматријали, а не да имаат за преживување.
Над 10 илјади тутунари од целата земја се излажани и изиграни. Ова не го заслужуваат македонските земјоделци.
Го повикуваме Зоран Заев веднаш да ги разгледа и прфати предлозите на ВМРО-ДПМНЕ, кои претходно ги дадовме:
– Зголемување на субвенцијата за тутун за 100%, и таа да изнесува минимум 120 денари за четврта класа, до 180 денари за прва класа на тутун.
– Државата, да интервенира со обезбедување на дополнителни финансиски средства за откуп на произведената количина тутун.
– Да се забрани увоз на тутун за домашните преработувачки капацитети, со единствена цел да се преработува ориентален тутун од домашно производство.
– Ревидирање на мострите на ориентален тутун, во соработка со овластени и стручни претставници на тутунопроизводителите, откупувачите и МЗШВ
– Инспекторите од Државниот земјоделски инспекторат секојдневно да бидат распоредени на откупните места за да го контролираат процесот и текот на откупот, заедно со поверениците
Македонските земјоделци не заслужуваат ваков игноратски однос од страна на оваа ненародна власт. Изминативе месеци излажани беа и лозарите, оризопроизводителите, одлгледувачите на праски, нема земјоделец кој не ги почувствувал последиците од неработењето на оваа криминална власт.
За ова неодговорно работење од страна на премиерот во заминување, Зоран Заев земјоделците многу скоро ќе му дадат црвен картон.

најчитани вести

Македонија

Да биде јасно: Предлог законот за попис е пример за регулирање на политички попис, во сите негови фази. Политичкиот попис кој арогантно се најавува...

Македонија

Многу е едноставно, или Мицкоски ќе си оди во наредните два-три месеци или Мицкоски ќе остане запаметен како последниот лидер на ВМРО. Пишува Никола...

Забава

Љубовта не бира. Или така барем велат тие. Возраста не е важна, ако сте заедно со личноста која ја сакате. Во случајот на едно...

Забава

Како да не било доволно што извршил прељуба, овој Британец се најде во голема неволја затоа што имал врска со мајката на неговата девојка!...