Connect with us

Hi, what are you looking for?

Забава

Лекции кои мора да ги научите од 2020 за да ги планирате финансиите за 2021 година

Изминатата 2020 година поради пандемијата предизвика затворање на градовите низ целиот свет, нестабилност на пазарот, смртни случаи, откажани планови, патувања, прослави, семејни посети и уште многу други работи од кои не лиши пандемијата.

Многумина ќе се согласат дека треба да се извлечат поуки од 2020 година – вклучително и како да се подготвиме за иднината.

Самата пандемија го смени начинот на кој луѓето пристапуваат кон својот живот воопшто. Повеќето од нас ги преиспитаа своите приоритети, барајќи нов почеток и извор на финансии и го сменија начинот на работа.

Пандемијата се уште не е завршена и затоа постојат едноставни потези и финансиски решенија што треба да се планираат за новата година.

Еве четири такви:

Имајте план

Иако настаните од 2020 година целосно нарушија некои планови, корисно е да имате барем контури за тоа што да направите со вашите пари. За да се организирате, направете список на средства и обврски – колку пари заштедивте, дали треба да инвестирате, колку имате на вашите сметки, колку должите, дали имате полиси за осигурување …

Ова е особено важно ако планирате поголем трошок, како што е купување имот или создавање семејство. Ако немате пари да ангажирате професионалец кој ќе се грижи за вашите сметки, имате многу опции „направи сам“ и многу финансиски калкулатори.

Држете се до планот

Една од најтешките задачи може да биде одржување на курсот кога имате план. Но, мора да бидете доследни. Ако сте збунети, прашајте ги членовите на семејството, вклучете го вашиот партнер, обидете се да го задржите планот.

Направете фонд за црни денови

Многумина оваа година паднаа во тешка финансиска состојба или останаа без работа. Јасно е дека не секој може да заштеди илјадници евра годишно, но фонд за секој случај може да ви заштеди многу проблеми понатаму.

Имајте преглед на вашите трошоци

Плановите се важни, но исто така е и прегледот како вашите дневни навики влијаат на вашите финансии. Погледнете добро за што ги користите картичките, како трошите пари од заеми, дали ги следите банкарските извештаи?

Поставете си прашања, на пример, дали сте задоволни од начинот на трошење или дали имате активности или предмети кон кои повеќе би ги насочиле парите.

Да се ​​дојде до вашите цели, исто така, ќе ви помогне да знаете од каде да започнете.

најчитани вести

Забава

Жителите на Нови Сад влегоа во 1977 година заедно со најважниот гостин во земјата – Јосип Броз Тито. Беше голема чест за власта во...

Забава

Групниот с**с е табу тема, па речиси сите ги кријат своите фантазии, но една 62-годишна професорка на факултет за британски „Гардијан“ ги сподели своите...

Забава

Лепа Брена важи за една до најголемите ѕвезди на нашите простори. Има долгогодишна кариера, па поради тоа не изненадува фактот дека има толку многу...

Забава

Не велат залудно – пазете што сакате, можеби ќе се оствари. Во случај на една девојка, не само што ѝ се оствари нејзината најголема...