Connect with us

Hi, what are you looking for?

Свет

НАСКОРО ИСЧЕЗНУВААТ! МОЖЕТЕ ЛИ ДА ГО ЗАМИСЛИТЕ СВЕТОТ БЕЗ НИВ? -Еве за што се работи

Можете ли да си замислите свет без чоколадо? Иако ситуацијата сеуште не е алармантна и екпертите смируваат, сепак постои листа на производи од кои светот за кратко време ќе се збогува.

Мед
Се повлажните зими како и врнежливите лета го отежнуваат собирањето на поленот, што резултира со намалување на популацијата на пчелите. Освен постоечкиот проблем при создавањето на медот, закана постои и за исчезнивање на одредени видови на пчели,

Грозје
Поради климатските промени, Франција-изворот на вкусното грозје ја губи идеалната клима за производство на грозјето. Според екпертите вистинската температура е клучна за одгледување како и производство на виното. Важноста на климата се базира на фактот дека вкусот на виното е резултат рамнотежата на шекерот и киселините во грозјето. Доколку грозјето се одгедува на топла клима тогаш виното ќе има тежок вкус, а доколку се одгледува на ладна клима тогаш ќе развие совршена овошна арома.

Кикирики
Производството на кикирики бележи пад поради високи температури кои го зафатија светот во изминативе години. Доколку ваквите температури продолжат тогаш цената на кикириките ќе се качи, т.е кикириките ќе преставуваат луксуз за народната маса.

Тестенини
Климатските промени ќе го оневозможат и одгледувањето на пченица во Италија. Според експертите доколку температурите продолжат да растат тогаш Италија засекогаш ќе остане без неколку видови на пченица кои пак се неопходни за производство на тестенини.

Кафе
Уште еден производ кој е на удар на климатските промени и на кој му се заканува изумирање е и кафето. Високите температури лошо влијаат на производството на кафе, кое пак од година во година бележи огромен пад.

Пиво
Причината поради која пивото се наоѓа на оваа листа е поради фактот дека светот има недостаток на вода. Без вода, одгледувањето на клучните состојки во пивото, како што е јачменот е невозможно.

Јаворов сируп
Се пократките циклуси на ладен период го оневозможуваат стеблото на јаворот да складира шекер во својот корен кој инаку се собира во пролет и подоцна се преработува во сируп.

Чоколадо
Доколку земјоделците во Гана, кои се главни произведувачи на чоколадото не се приспособат на високите температури светот би се збогувал со чоколадото, т.е чоколадото би станало луксуз.

најчитани вести

Забава

Жителите на Нови Сад влегоа во 1977 година заедно со најважниот гостин во земјата – Јосип Броз Тито. Беше голема чест за власта во...

Забава

Групниот с**с е табу тема, па речиси сите ги кријат своите фантазии, но една 62-годишна професорка на факултет за британски „Гардијан“ ги сподели своите...

Забава

Лепа Брена важи за една до најголемите ѕвезди на нашите простори. Има долгогодишна кариера, па поради тоа не изненадува фактот дека има толку многу...

Балкан

Денеска во БиХ е прогласен за Ден на жалост за осумте тинејџери кои беа пронајдени мртви во викендичка во селото Трибистово, Посушје каде биле собрани за да ја...