Connect with us

Hi, what are you looking for?

Свет

Најдобриот психолог д-р Михаил со 20 СОВЕТИ ЗА ЖИВОТОТ

Кој барем малку беше заинтересиран за психологија, мораше да го препознае името на Михаил Литвак. Рускиот психотерапевт и лекар е меѓу најпочитуваните и најцитираните психолози во светот, а најголемата слава ја стекна со својот револуционерен метод за решавање на конфликтите – „Психолошко аикидо“.

Ќе споделиме со вас 20 совети од д-р Литвак кои ќе ви помогнат да решите многу животни ситуации:

1. Ако некое лице не може да каже ништо добро за себе, но сака да каже нешто, тој почнува да зборува лоши работи за другите.

2. Залак наука, а не грлото на соседот, ако навистина сакате да гризнете нешто.

3. Депресивната состојба е дадена на лице да размислува за себе.

4. Никој никогаш не отфрла, само некој оди напред. Оној што запрел, мисли дека бил одбиен.

5. Ако мислите добро за себе, зошто некој друг треба да мисли добро за вас?

6. Правете што сакате и не барајте дозвола. Нема да ја добиете.

7. Способноста добро да се сака и толерира осаменоста е показател за духовна зрелост. Даваме се од себе кога сме осамени.

8. Незрела личност често знае, но не може. Зрелиот не само што знае, туку знае и како. Затоа незрела личност критикува, а зрелата сработува.

9. Не го знам патот до успехот, но го знам патот до неуспехот – тоа е желбата да ги задоволам сите.

10. Не постои машка или женска логика, постои способност или неможност да се размислува мудро.

11. Дали сакате да го познаете вашиот главен непријател? Погледни се во огледало. Борете се со него и другите ќе побегнат.

12. Постигнете успех – навредите ќе поминат.

13. Пријатно е да разговараме со пријатели, корисно со непријатели.

14. Постои само една валидна причина за престанок на работниот однос – неможноста за личен раст во дадените околности.

15. Само радоста треба да се споделува и со пријателите и со непријателите. Пријателот ќе се радува, а непријателот ќе се вознемири.

16. Не бркајте среќа, и ќе најдете место каде што живее. И среќата ќе те најде сама по себе. Можам да ти го кажам местото каде што живее твојата среќа – во тебе. И патот до неа е максимален развој на сите нечии способности.

17. Среќата е „нус-производ“ на правилно организирана акција.

18. Ако сакате да докажете нешто некому, тоа значи дека живеете за оној на кого сакате да го докажете тоа. Ако живеете за себе, тогаш нема потреба никому да докажувате нешто.

19. Имагинацијата е глас на нашите способности. Затоа, не сонувам да пеам во опера. Немам ниту глас ниту слух. И ако фантазирав, мојата имагинација соодветно ќе ги разгори моите способности. Затоа би се обидел да стигнам до операта. Треба само да размислите како да го остварите тој сон. Главната работа тука не е да брзате, тогаш соништата се реализираат релативно брзо. Добро е кога некое лице може да го каже следново за себе: „Јас се занимавам само со обид да ги остварам своите соништа“.

20. Подобро е да комуницирате со добра книга отколку со празен човек.

најчитани вести

Македонија

„Охридскај“ пишува дека спортската обложувалница „Спорт-Лаиф“ се соочува со проблеми затоа што треба да му исплати на еден човек во Охрид дури седум милиони евра,...

Македонија

На 25.12.2020 во 18.30 часот во СВР Скопје, Б.С.(50) од с.Шишево,скопско пријавил дека околу 14.50 часот додека бил на работно место во фирма на...

Македонија

Првите луѓе на Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски се залагаат за реформи во образовниот систем, но преку враќање назад 1200 години.Имено, директорот на проопозициската...

Македонија

„Успеавме во битката да не се потрошат 33 милиони евра со 21 часовна дебата без престан. Продолжуваме во битка за правда и битка за...