Connect with us

Hi, what are you looking for?

Свет

Религиозните луѓе се посреќни? – еве зошто

Истражувањата покажаа позитивна врска помеѓу религијата и благосостојбата, но не е јасно како религиозните убедувања придонесуваат за нашата благосостојба. Истражување од универзитетот Џејмс Кук во Сингапур ја расветлува оваа појава

Истражувачите испитале 231 лица од различно религиозно потекло – христијани, будисти или таоисти и муслимани – и нерелигиозни луѓе. Во првиот дел од истражувањето биле измерени нивоата на религиозност и задоволство на испитаниците.

 Учесниците, исто така, требало да објаснат или опишат три неодамнешни лично значајни настани и нивните последици. Во втората и третата студија, истражувачите процениле телеолошки објаснувања,  кои резултирале со чувства и благосостојба.

Религиите на светот веруваат дека универзумот има фундаментален поредок и структура што им дава поголемо значење на настаните и околностите. Истражувачите сакале да разберат дали верниците ги толкуваат настаните што им се случиле во животот на ист начин и дали тоа влијае на нивната емоционална реакција и благосостојба.

Истражувачите откриле дека луѓето, особено религиозните, редовно придаваат значење на секојдневните настани, како што се дискутирање на хоби со колега, добивање на мал неочекуван подарок или дружење со член на семејство. Откриле дека колку повеќе луѓето им даваат значење на ваквите настани во нивните животи, толку повеќе тие доживуваат позитивни емоции како благодарност и задоволство.

Наодите сугерираат дека религијата има позитивно влијание врз благосостојбата затоа што религиозните луѓе имаат тенденција да придаваат значење на секојдневните настани. Ова резултира во зголемени позитивни емоции и со тоа подобрување на благосостојбата. Општиот феномен што се гледа во оваа студија се однесува на сите религии и етнички групи.

најчитани вести

Македонија

„Охридскај“ пишува дека спортската обложувалница „Спорт-Лаиф“ се соочува со проблеми затоа што треба да му исплати на еден човек во Охрид дури седум милиони евра,...

Македонија

На 25.12.2020 во 18.30 часот во СВР Скопје, Б.С.(50) од с.Шишево,скопско пријавил дека околу 14.50 часот додека бил на работно место во фирма на...

Забава

Пејачката Сандра Африка не крие дека нема среќа во љубовта и дека досегашниот избор на парнери не бил доволно добар за да се венча...

Македонија

Првите луѓе на Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски се залагаат за реформи во образовниот систем, но преку враќање назад 1200 години.Имено, директорот на проопозициската...