Connect with us

Hi, what are you looking for?

Балкан

ГРЦИЈА ДЕНЕС СЛАВИ БОЖИЌ – Србин е заслужен за тоа

Денес, Грчката православна црква го слави Божиќ, денот на Христовото раѓање. Често се слуша дека сестринската црква на Српската православна црква користи т.н. Католички календар или грегоријански.

Сепак, Грците всушност го користат ревидираниот јулијански календар, кој е најточен во светот, а тој е направен од српскиот научник Милутин Миланковиќ.

Јулијанскиот календар е воведен во 46 година п.н.е. по наредба на Јулие Цезар кој го заменил претходниот римски календар. Календарот е непрецизен, ги броел годините од основањето на Рим (753 п.н.е.) и на секои 128 години требало да се воведува уште еден ден. За да се намали оваа грешка, Римјаните користеле престапни години.

Се користел на териториите под власт на Рим, поголемиот дел од Европа и европските колонии, сè додека не бил заменет со новиот грегоријански календар во 1582 година. На предлог на папата Григориј, е воведен нов календар, кој ги брои годините од раѓањето на Христос и останува најкористен календар во светот до денес. Тоа е календар што ние самите го користиме во световниот живот.

Грегоријанскиот календар е далеку попрецизен – одреден број денови биле исклучени од Јулијанскиот календар и на тој начин бил усогласен со т.н. тропска година. На секои 400 години, исфрлени се три јулијански престапни години. Звучи комплицирано? И така е. Затоа Милутин Миланковиќ го решил ова со неверојатна прецизност!

Српскиот научник Милутин Миланковиќ, Србин роден во областа на денешна Хрватска, го пресметал најпрецизниот календар во светот, кој се нарекува Нов Јулијански или Мелетијин. Тој ја намалил претходната разлика помеѓу Јулијанскиот и Грегоријанскиот календар, која изнесувала (и сè уште е) 13 дена,  со што календарот бил доведен до истиот датум како и грегоријанскиот.  

Доцнењето на календарот на Миланковиќ во однос на годишните доби е само 2,75 секунди. За споредба, Грегоријанскиот календар доцни 26,75 секунди годишно, додека Јулијанскиот календар 11 минути и 14,75 секунди годишно. Календарот има целосна точност до 2800 година!

Во 1923 година, Милутин Миланковиќ, професор по небесна механика на Универзитетот во Белград, му го претставил својот ревидиран Јулијански календар на Вселенскиот патријарх Мелетиј IV на Сеправославниот конгрес во Цариград. Календарот бил усвоен, но Српската православна црква не го прифатила, како и некои други православни цркви.

Миланковиќ напишал дека Бискупскиот совет на Српската православна црква всушност го усвоил неговиот календар, но истата година во Сремски Карловци била донесена одлука за одложување на спроведувањето на календарот како официјален сè додека сите православни цркви не го прифатат.

До денес, календарот е прифатен од грчките, романските, константинополските и александриските цркви. И затоа денес е православен Божиќ во православна Грција, каде што 99 проценти од верниците се од православна вероисповед.

Кој беше Милутин Миланковиќ?

Милутин Миланковиќ беше српски математичар, астроном, климатолог, геофизичар, градежен инженер и доктор на технолошки науки. Тој ги објаснил долгорочните промени во климата на Земјата, попознати како „циклуси на Миланковиќ“, со кои се појаснува постоењето на ледени времиња во минатото и се предвидува како ќе изгледа климата во иднина. Во научниот свет е познат и по своето дело „Канонот осончување на Земјата“, во кој научно ги објаснил климите на сите планети на Сончевиот систем.

Неговото лице е на банкнотите од 2.000 динари.

Според статистичките податоци, Милутин Миланковиќ е најцитираниот научник на сите времиња. Почина во 1958 година во Белград, а е погребан во родниот Даљ.

најчитани вести

Македонија

Во Февруари 2015 година, Капетанот на луксузниот прекуокеански брод Коста Конкордија беше осуден на 16 годишна казна затвор. Франческо Скетино беше прогласен за виновен...

Свет

Британски експерти тврдат дека новиот вид, откриен во таа земја, сега инфицира повеќе деца, а тие досега биле најзаштитени. Во САД дури 25 проценти...

Забава

Сцените од реалити програмата редовно ги изненадуваат сите, а овој пат се случи вистинска семејна караница. Едно од најгледаните реалити програми е секако тоа...

Забава

Пејачката Сандра Африка дефинитивно е една од најзгодните на балканската сцена, и тоа од моментот кога се појави на музичката сцена. Иако минаа многу...