Connect with us

Hi, what are you looking for?

Забава

НАЈОПАСНАТА ПЕСНА ВО ЈУГОСЛАВИЈА: Луѓе извршија САМОУБИСТВО поради неа, Тито ја забрани (ВИДЕО)

Композиторот Драгиша Недовиќ ја компонираше најтрогателната песна од поранешна СФРЈ.

Ја напиша песната „Белите дробови ми се болни“ кога се разболе од туберкулоза, а за прв пат беше снимена од Заим Имамовиќ во 1950 година. Тој толку сугестивно ја отпеа што луѓето, како што беше напишано, извршија самоубиство откако ја слушаа оваа песна.

Токму поради овие трагедии, Централниот комитет, по упатство на Јосип Броз Тито, донесе одлука да ја повлече од продажба плочата со оваа песна и да ја забрани изведбата на песната. Така беше сè додека Јованка Броз не го нарача тоа на прослава десет години подоцна, а потоа Нада Мамула и ја отпеа на сопругата на претседателот на СФРЈ, напишаа домашните медиуми.

Драгиша Недовиќ преживеа туберкулоза, но повторно беше погоден. Срцеви проблеми започнале во 1959 година, а тој починал од срцев удар седум години подоцна.

Ова се стиховите на песната „Белите дробови ми се болни“:

„Белите дробови ми се болни, повеќе не сум здрав

Бидејќи тие се прилично блиски, моите последни денови

Ќе живеам денес, а можеби и утре

И тогаш засекогаш, збогум на мојот живот

Не жалам, мизерен живот

Бидејќи никогаш немав среќа, не го чувствував тоа

Само болка и страдање, горчливи солзи

Во мојот живот не бев среќен “.

најчитани вести

Македонија

Поранешниот министер за внатрешни работи Оливер Андонов се огласи на Фејсбук и со жестока реакција побара оставка од потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ. Еве што напиша:...

Забава

Секогаш е убаво да се види згодна девојка која си го шета миленичето, а притоа да води сметка за општествената одговорност – плусот е...

Балкан

Во една прилика, Матија Бешковиќ рече дека Јосип Броз Тито останал „голем човек без дела“ како познати оперски пејачи пред уредите за снимање звук....

Балкан

Југославија беше држава која се распадна од внатрешни причини со голема странска помош и поттикнување. Најголема воена сила во регионот, една од ретките кои...