Connect with us

Hi, what are you looking for?

Балкан

НЕПОСРЕДНО ПРЕД СВОЈАТА СМРТ ТИТО ИЗГОВОРИЛ ШОКАНТНИ ЗБОРОВИ: „НЕМА ВЕЌЕ ЈУГОСЛАВИЈА”

Во една прилика, Матија Бешковиќ рече дека Јосип Броз Тито останал „голем човек без дела“ како познати оперски пејачи пред уредите за снимање звук.

Верните југословенски носталгичари не би се согласиле со оваа изјава на славниот писател, но тие сигурно можат да гарантираат дека Тито бил еден од највлијателните лидери во светот, и дека неговата политика, како и начинот на живот што го водел, сè уште е многу интересен.

Пред смртта на југословенскиот претседател, тој беше посетен од неговиот воен пријател Светозар Вукмановиќ во претседателската резиденција на Тито во Бриони. (Омиленото место на Јосип Броз и неговата вила беа прогласени за Национален парк во 1983 година и оттогаш се достапни на јавноста.)

По тој повод, Вукмановиќ го праша: „Што е со Југославија?“

На што Тито јасно одговори: „Нема повеќе Југославија!“

Сава додаде на прашањето што се случи со Партијата, а одговорот беше ист.

„Веќе нема партија“, рече Тито.

Вистина е дека Тито навистина остана сам во самракот на својот живот, а Броз не само што остана без сè што создаде, туку остана и без сопругата и пријателите.

Иако тие останаа во официјален брак до крајот на неговиот живот, врската меѓу двајцата започна да се распаѓа во седумдесеттите години од минатиот век, а на крајот се сведе на фактот дека таа дури и не го видела во последните неколку години од неговиот живот.

Некои членови на Претседателството на СФРЈ дури отидоа дотаму што ја замолија Јованка официјално да се разведе од Тито. Јованка особено се пожали на однесувањето и постапките на Стане Доланк, член на Претседателството на Сојузот на комунистите и државата. Дојде на Ужичка 15, кај Тито и нејзиниот дом: „Тој ги сакаше чевлите на Тито, викаше: Развод … развод …“, рече Јованка.

најчитани вести

Македонија

Пред малку до медиа.мк пристигна ексклузивна информација од очевидци за огромна полициска раздвиженост и голем број на полициски припадници на граничниот премин кај Ново...

Македонија

„Одбегнувањето на соочување со овие луѓе кои што му дадоа доверба доволно кажува за искрените намери на актуелното раководство и мислам дека на нив...

Балкан

Кога Јосип Броз Тито починал, дел од членовите на претседателството на СФРЈ, меѓу кои Стеван Дроњски и Стане Доланц, сакале да го балсамираат и...

Македонија

Денеска, македонската кошарка загуби уште едно големо име. Прерано, на 58 годишна возраст, нè напушти големиот Марјан Лазовски. Поранешниот играчки големец на МЗТ Скопје,...