Connect with us

Hi, what are you looking for?

Свет

ЊУТН ПРЕДВИДЕ АПОКАЛИПСА – Еве што точно напишал..

Исак Њутн може да се смета за еден од најпознатите научници на сите времиња. Неговото истражување го одвело подалеку од математиката, астрономијата и физиката во сфери што се далеку од обичната наука. Неговите белешки извадени спасени од пожар откриваат дека и тој бил заинтересиран за апокалипсата, но на многу необичен начин.

Покрај импресивното научно наследство, Њутн остави голем број необјавени белешки по неговата смрт во 1727 година. Тие се сведоштво за неговиот долг и наводно опсесивен интерес за окултизмот: алхемијата и теоријата за библиската апокалипса.

Овие мистични склоности, од кои во тоа време би се сметале за ерес, може да се видат во белешките што во моментов се продаваат на аукција за околу 375.000 американски долари.

Овие ракописи се фрагменти од пожар што најверојатно предизвикало неговото куче Дијамант кој случајно турнал свеќа во неговиот дом. Во една од белешките на Њутн се однесува на Големата пирамида во Гиза, дизајнирана врз основа на египетската мерна единица наречена кралски лакт.

Њутн верувал дека со квантифицирање на мерката тој може да ги усоврши сопствените теории на гравитација и на тој начин да обезбеди невидена точна мерка за обемот на Земјата – истовремено отклучувајќи други нејасни и „свети“ геометриски согледувања, кои на крајот може да предвидат кога ќе заврши светот, како на пр. што е предвидено во Библијата.

„Тој се обидел да најде докази за неговата теорија на гравитација, но покрај тоа, се верува дека античките Египќани ги чувале тајните на алхемијата, кои во меѓувреме биле изгубени“, вели Габриел Хитон, експерт за ракописи.

„Денес, овие области на студии се сметаат за невообичаени и псевдо-научни, но Њутн не гледаше така во XVII век“, тврди Хитон.

Овие белешки се дел од неверојатната и сложена мрежа на студии на Њутн кои се испреплетени и опфаќаат области како што се природната филозофија, алхемијата и теологијата. Научникот можеби верувал дека само дел од нив е погоден за објавување.

„Не е изненадувачки што тој не објавил ништо за алхемијата, бидејќи тајноста беше многу распространет принцип во оваа област на истражување, и ако беа објавени неговите теолошки убедувања, тоа ќе го чинеше (барем) неговата кариера“, се вели во текстот.

најчитани вести

Македонија

Денес на Твитер се појави документ кој укажува дека Петар Ристески пратеникот од редовите на ВМРО-ДПМНЕ е стар член на СДСМ. Засега тој ниту...

Свет

Во последното интервју за Си-Ен-Ен, коосновачот на Мајкрософт Бил Гејтс изнесе лоша вест за сите кои многу се надеваат на вакцината и даде свое...

Македонија

Скопскиот локал МОШ повторно во центарот на вниманието, според информациите кои пристигнуваат во локалот имало забава која продолжила после 21 часот, а инспекторите на...

Свет

Американката Џенифер Олајире-Аро (27), наставничка по математика во средно училиште во Јужна Каролина, е уапсена за закани, психофизичко малтретирање и принудување на ученик (17)...