Connect with us

Hi, what are you looking for?

Балкан

БУГАРИЈА НАЈСИРОМАШНА ЗЕМЈА ВО ЕУ

Спрема најновите податоци на Евростат, Бугарија е прва најсиромашна земја во ЕУ, а после неа е Хрватска.

Податоци за потрошувачка по глава на жител во 2019. година покажуваат дека Хрватска и Бугарија се на самото дно во Европската унија, пренесува порталот Индекс.

Податоците на Евростат покажуваат дека девет земји членки по критериум на материјална добивка на домакинстава се над просекот на ЕУ.

Најбогат е Луксембург кој е со 35 отсто над европскиот просек, следи Германија со 22 отсто.

Во групата земји кои создаваат индивидуална потрошувачка имаат од девет до 18 отсто над просекот на ЕУ се Австрија, Данска, Белгија, Холандија, Франција и Шветска.

Во таа група не е Романија, но е многу повеќе пред Хрватска која ја надмина во 2015 година. Таа година двете земји биле на 58 отсто на просекот во ЕУ, а сега по новите податоци кои ја опфаќаат 2019. година, Романија е на 79 отсто од просекот на ЕУ, а Хрватска на 66 отсто.

најчитани вести

Македонија

Нов тежок дебакл доживеаја политиките на Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски. Неговата желба да профитира од стравот на граѓаните од корона вирусот и намерата...

Балкан

Златото изнесено од Југославија на почетокот на Втората светска војна сè уште постои и, очигледно, се наоѓа во Банката на федерални резерви на САД (FED) во Њујорк!...

Свет

Слики од училиште во Ајутаја, Тајланд, се појавија на социјалните мрежи. Во преден план, наставничка по име Бела е во преден план, давајќи им...

Свет

Пред малку пасторот Марк Брнс, еден од најблиските соработници на Претседателот Трамп сподели информација која одекна како бомба во светот дека Претседателот ќе го...