Connect with us

Hi, what are you looking for?

Балкан

ОСТРОГ – Чудотворниот манастир сместен во карпите

Манастирот Острог се смета за едно од најголемите православни светилишта на Балканот. Издлабен во карпа, овој манастир се спротивставува на времето и зачувува богата историја.

Прекрасниот бел манастир во хоризонталната карпа е една од трите најпосетувани христијански дестинации на овие простори. Секој што ја посетува оваа прекрасна зграда сведочи за мирот што го чувствувал, а овој манастир е поврзан со бројни „чуда“ во вид на лекување што наводно ги доживеале некои верници. Фолклорот вели дека никогаш не се случила никаква несреќа во околината на ова светилиште.

Манастирот е посветен на Свети Василиј Острошки, и се состои од горните и долните манастири. Тие се изградени на местото на најоддалечените пештерски испосници. Изградбата започна прво во пештера во селото Загорак. По предавањето по еден ден надгледување на работите на манастирот, Василије доби со упатство од самиот Бог во сон да го пренесе манастирот во Остроше грде – каде што зградата посветена на служењето на Бога ќе се спои со природата.

Вук Стефановиќ Караџиќ исто така напишал дека Василије ги поставил темелите на Острог со свои средства од скитот. Прво изгради пансион за млади монаси, кој стана ембрион на денешниот Долен манастир. Мајка на денешниот Долен манастир е црквата Света Троица, а храмот е изграден во 1824 година. Чудата на Свети Василиј се гледаат на фреските во оваа црква.

Долниот манастир игра важна улога и во поновата историја на црногорскиот народ. На 8 февруари 1942 година таму се одржа собрание на кое беа донесени историски важни одлуки за понатамошна борба против германскиот окупатор и организација на нова народна влада.

Важните историски настани, кои не водат кон далечното минато, се поврзани и со Горниот манастир. Во текот на педесеттите години на 19 век, црногорскиот војвода Мирко Петровиќ, со само уште седумнаесет соборци, се заклучил во еден манастир и херојски се борел против многу побројната турска војска. Девет дена херојски се бранеа и убиваа огромен број Турци кои вршеа чести рации. Од страв дека Турците ќе ги совладаат и ќе ги запалат моштите на Свети Василиј, кнезот Данило, тогашниот владетел на Црна Гора, им нареди да го напуштат манастирот, но да ги понесат моштите на Свети Василиј за да не паднат во рацете на Турците. За време на една мрачна ноќ, војниците успеале да излезат и да избегаат со моштите на Свети Василиј Острошки.

Бројни приказни за „чудата“ што се случија во манастирот кружат меѓу луѓето. Најпозната е онаа за американскиот сенатор Вилијам Бар, кој беше убиен, по што тој имаше страшни повреди и мораше да користи ортопедски помагала. Се тврди дека Бар го сонувал Острог, кој подоцна на ѕидот препознал извесен Андреј, човек од нашата област. После тоа, тој го посети светилиштето, а болката во ногата значително се намали. И тука е приказната за лулката со бебето што паднала од карпите, но детето наводно преживеало.

Посетата на манастирот е исто така придружена со бројни ритуали. Интересно е за посетителот на манастирот Острог да може да напише желби за неговиот и починатиот на парче хартија, кои свештениците на овој манастир ќе ги прочитаат за време на некои од литургиите. Тие можат да донесат осветена вода, масло, темјан, нафора во нивниот дом од светилиштето. Иконите и крстовите направени од тис често се носат.

На влезот на портатао во Горниот манастир има извор од кој тече света вода, која, според традицијата, ја чува куќата во која е однесена.

најчитани вести

Балкан

Предвидувањата одат до 3797 година кога Баба Ванѓа рече дека животот на Земјата ќе исчезне. Баба Ванѓа, бугарски пророк, е позната по своите пророштва....

Македонија

Нов тежок дебакл доживеаја политиките на Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски. Неговата желба да профитира од стравот на граѓаните од корона вирусот и намерата...

Свет

Ново истражување објавено во медицинското списание „The Lancet Psychiatry“ покажува дека КОВИД-19 може да биде поврзан со низа ефекти на ментално здравје кои се...

Свет

Пред малку пасторот Марк Брнс, еден од најблиските соработници на Претседателот Трамп сподели информација која одекна како бомба во светот дека Претседателот ќе го...