2 C
Skopje
петок, април 16, 2021
spot_img

Ова се разликите помеѓу вакцините против КОВИД-19

Професорот на Медицинскиот факултет во Белград, вирусологот Тања Јовановиќ, изјави дека имаме неколку различни производни генерации на вакцини поврзани со Ковид 19, како и дека транспортот, исто така, влијае на квалитетот на вакцината и затоа производителите секогаш даваат упатства за тоа како да обезбедат транспорт.

„Вакцината од компанијата Фајзер, која о регионот најверојатно ќе пристигне најбрзо во Србија, бара посебни услови не само за транспорт, туку и за складирање на минус 80 степени“, објасни Јовановиќ за РТС.

„Овде имаме такви услови и ладилници во лабораториите за истражување и претпоставувам дека државата ќе обезбеди дополнителни фрижидери кои обезбедуваат таква температура“, истакна Јовановиќ.

Таа објасни дека оваа генерација на вакцини е специфична и додаде дека иновативната терапија за третман на некои ретки болести е многу слична во постапката како вакцината на Фајзер, која спаѓа во групата на генски вакцини.

„На пример, за мускулна дистрофија, имате лек кој содржи еден ген кој носи информации за протеин што недостасува во организмот и кој на тој начин се дава во терапија“, рече Јовановиќ.

„Кога зборуваме за вакцина како онаа на Фајзер или на фармацевтската компанија Модерна, немаме дури ни ген, туку само една информација што се пренесува на клетката за да може клетката да го синтетизира тој протеин што треба да го стимулира имуниот одговор на домаќинот кој е контаминиран со заразен вирус “, објасни Јовановиќ.
Таа истакна дека нема опасност да се внесе нов генетски материјал во организмот, бидејќи нема нови гени и тоа е една од многу сигурните вакцини.

„Од друга страна, ја имаме оваа група на рекомбинантни вакцини, како што е руската вакцина Васток, а се добива со рекомбинирање на генетскиот материјал на адено вирусот и генот што ја кодира најповршната структура на сарс коронавирусот 2, што е важно при воспоставување на вирусна инфекција. имунолошки одговор е претходно веќе да се подготват и антитела и клеточен имунолошки одговор за да се контролира вирусот “, рече Јовановиќ.

Дали вирусот мутирал

На прашањето дали вирусот мутирал, Јовановиќ рече дека на почетокот се сметало дека овој нов коронавирус ќе мутира многу побрзо отколку што всушност се случува, но дека подоцнежните тестови покажале дека овој вирус не мутира толку често.

“Се разбира, мутациите се случуваат и се случуваат по целиот вирусен геном. На карактеристични места – во оние места што кодираат протеини и овозможуваат вирусот да комуницира со домаќинот, со луѓето, ваквите мутации сè уште не се забележани”, објасни Јовановиќ.

Таа изјави дека досега се регистрирани над 20.000 варијанти на вирусот и дека овие мутации се мали, односно минимални промени во вирусниот геном.

„Но, нема промени во регионот што дозволува вирусот успешно да ја зарази клетката, засега тој дел од вирусниот геном е прилично стабилен“, рече Јовановиќ, додавајќи дека истражувањата покажуваат дека нема проблеми со ефикасноста на вакцината.

Читај Следно

10,348FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести