Connect with us

Hi, what are you looking for?

Забава

Практикувајте го ова 45 минути дневно – за борба против анксиозност

Карантин, коронавирус, социјална изолација – ова придонесе за зголемување на бројот на луѓе кои се чувствуваат вознемирено.

Според судија од Американското здружение за ментално здравје, бројот на луѓе кои страдаат од анксиозност и депресија се зголемил за 370% и 394%, соодветно, во споредба со нивоата пред пандемијата. Сепак, научниците веруваат дека може да се ослободите од вознемиреност и депресија со испробана техника, главната работа е вашата желба да излезете од депресија. Ова правило се нарекува: правило од 45 минути.

Ова правило е да се вклучите во напорна физичка активност СЕКОЈ ДЕН без исклучок. Ако не сте во состојба да „запнете“ со вежбање 45 минути, може да се вклучите и во 108 минути лесна физичка активност, или 80 минути умерена физичка активност.

Значи, постојат многу начини: ако не брзате – можете да пешачите, да пешачите цели 108 минути или да вежбате напорно 45 минути, кога немате доволно време. Тоа е тајната на правилото од 45 минути. Ова правило е дизајнирано откако пандемијата предизвика вознемиреност предизвикана од далечина, негативни информации, негативни емоции, страв.

Сепак, на сите им е јасно дека вежбањето не може да го замени контактот со други луѓе, кои се подеднакво важни за здравјето на една индивидуа. Експертите препорачуваат да започнете одреден вид „предизвик“ според кој ќе ги предизвикате вашите пријатели и роднини да поминат 6 километри на ден и со тоа да ги споредат резултатите, да разговараат за тоа, да се радуваат на натпреварот. Ако се грижите за ментално и физичко здравје, најдобро е да го следите ова правило и да се спасите за време на пандемија.

најчитани вести

Македонија

Како што Заев се колнеше во „жицата македонска“, така и „жицата“ на првиот човек на ВМРО-ДПМНЕ не издржа многу. Две ипол години по донесувањето...

Македонија

Почна седницата на Советот за безбедност на Република Северна Македонија во претседателската „Вила Водно“, на која ќе се расправа за актуелната состојба со пандемијата...

Свет

Некои грешки во самостојниот третман на коронавирусот можат да му наштетат на организмот, па дури и да доведат до смрт, сподели лекарот и ТВ-презентер...

Свет

Многу промени ќе се случат, а Бил Гејтс на почетокот на оваа недела зборуваше за долгорочните последици од пандемијата врз нашите животи. За некои,...