Connect with us

Hi, what are you looking for?

Балкан

Градежен работник паднал од скеле , пишан дека умрел од корона : Случајот кој привлече големо внимание

Во повеќемесечна дебата за тоа дали се умрира од коронавирус или со корона вирус, случајот од Хрватска го привлече вниманието на експертите, меѓу кои исто така нема целосен договор за тоа како да се евидентираат смртни случаи заразени со вирусот.

Во пролетта, за време на првиот бран корени, еден 51-годишен градежен работник од Албанија почина во близина на Пореч. Како што беше пријавено во тоа време, тој паднал од висина од три метри, а подоцна било потврдено дека е заразен со вирусот корона.

Од што всушност умре? Сè укажуваше на несреќа, така што во првиот момент, смртта беше окарактеризирана на тој начин. И тогаш обдукцијата ја откри вистината.

Падот беше само последица на болеста предизвикана од вирусот корона, а работникот, без сомнение, почина од COVID-19, наведуваат локалните медиуми.

Анализата на случајот – без да се наведат имиња, места и други податоци – ја објавија хрватски патолози од Институтот за судска медицина и криминологија на Медицинскиот факултет во Загреб во публикацијата „Forensic Science International“.

Колегите не го видоа падот на работниците, но од нив се дозна дека страдал од дијабетес тип 2, дека бил пушач, но и дека една недела пред смртта се пожалил на главоболка, замор, треска, кашлица, проблеми со белите дробови и дишење Тој одбил кога му предложиле да оди на лекар и продолжил да работи.

Брзата помош го пронашла без знаци на живот, со рани на главата, лактот и лицето, а обидите за реанимација не успеале. Аутопсијата откри дека повредите на главата не можеле да предизвикаат смрт и дека внатрешните органи, особено белите дробови и црниот дроб, биле погодени од промени поради претходни здравствени состојби, како хипертензија, но и промени како резултат на коронавирусот, што на крајот довело до смрт.

  • Иако авторите на овој труд сметаат дека прашањето за методологијата за броење на смртта заслужува широка академска дискусија за да обезбеди точна и точна статистика на пандемична смртност, нашиот случај не остави сомнеж. Сите собрани докази недвосмислено заклучија дека COVID-19 е одговорен за смртта, заклучија авторите на анализата.

најчитани вести

Македонија

Почна седницата на Советот за безбедност на Република Северна Македонија во претседателската „Вила Водно“, на која ќе се расправа за актуелната состојба со пандемијата...

Македонија

Пред малку до медиа.мк стигна информација дека е запалено возило во близина на Олимпико во Скопје. На терен е присутна полицијата која го преусмерува...

Македонија

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ побара влада на широка коалиција, нo досега јавно не соопшти како според него може да се надмине проблемот со Бугарија. Партиските...

Македонија

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски се пожали на Фејсбук дека му го откажале интервјуто на Телма, обвинувајќи за цензура како за време на комунистичките...