14 C
Skopje
среда, април 14, 2021
spot_img

КОНЕЧНО ОТКРИЕНА ТАЈНАТА ЗА ЧЕРНОБИЛ

Кога се случи експлозија и голема катастрофа во Чернобил, познато е дека првите екстремно озрачени луѓе од таа несреќа беа пожарникари кои дојдоа да го изгаснат пожарот. Потоа биле пренесени во Москва, во Шестата клиничка болница. Малку е познато дека во Москва немаше доволно простор за сите нив. Имено, 13 пожарникари имаа среќа (како што се сметаше во тоа време) иновативно да ги третира американскиот лекар Роберт Гејл, кој доброволно ги лекуваше пожарникарите со прогресивен метод. Единаесет пожарникари кои немале „среќа“ биле префрлени во Киевскиот институт за радиологија и онкологија, кај главниот радиолог на Украина, Леонид Киндзелски. Акутното зрачење беше болна смрт, бидејќи ги уништува клетките за краток временски период, а потоа органите се распаѓаат.

Во Москва го користеа методот на Гејл – трансплантација на коскена срцевина. Откриле донатори на коскена срцевина кај деца кои се компатибилни, а потоа се очекувало чудо. Лекарите од Киев ги третираа своите пожарникари на сосема поинаков начин. Леонид Киндзелски беше човек со карактер. И покрај препораките на московските лекари, тој одби да го користи тој метод на лекување. Лекарот се изнервирал што третманот на акутно зрачење целосно се совпаѓа со третманот на акутна леукемија по терапија со зрачење.

Во 1986 година, радиолозите од Киев не можеа да се спротивстават на московските лекари, кои во тоа време се сметаа за врвни. Но, Киндзелски сепак работеше самостојно: тој постави дијагноза, покрај гама зрачење и алфа и бета, тој примени дијаметрално спротивен метод на лекување: Тој ја трансплантирал коскената срцевина на донаторот интравенски, без да ја убие коскената срцевина на донаторот. Значи, додека процесот на пресадување – започнување – отфрлање на коскената срцевина на донаторот минуваше низ својот циклус, неговиот сопствен систем за формирање крв беше прекинат и започна да работи самостојно.

Покрај оваа разлика во третманот, имаше и друго:

“…. ги измивме. Не како во Москва, само под туш! Ние ги миевме интравенски, со денови, исплакнувајќи од нивната крв сè што можеше да се измие”, напиша во своите мемоари Ана Губарева, киевски онколог, вклучена во третманот на пожарникарите. Во Москва, пак, 13 пожарникари на возраст од 23 до 30 години чекаа д-р Гејл да пристигне во болницата. Тие беа во кома бидејќи акутното зрачење јадеше живо ткиво и болката беше неподнослива.

Информации кои одамна се доверливи:
– Од 13 пациенти третирани во Москва, 11 починаа.

– Од 11-те пациенти третирани во Киев, сите преживеале.

Официјално се известуваше на следниов начин: Пациентите во Киев добија многу помали дози на зрачење. Ова, се разбира, не беше точно: сите пациенти беа од иста противпожарна единица и заедно дојдоа на местото на несреќата. Многу години подоцна, методот на д-р Гејл беше препознаен како погрешен и криминален, бидејќи подоцна беше откриено дека тој бил воен лекар кој немал медицинско образование и дека вршел експерименти врз луѓе. Леонид Киндзелски стана тивок херој, скоро никој не пишуваше за него. Илјадници пациенти поминале низ неговата клиника во 1986 година, само еден не преживеал. Професорот Киндзелски немаше да може да го спроведе својот третман во целост доколку колегите со кои работеше не пријавеа во Москва дека лекарот „третира пациенти исто како и д-р Гејл“.

Читај Следно

10,348FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести