Connect with us

Hi, what are you looking for?

Македонија

Бројот на странски туристи НАМАЛЕН ДУРИ ЗА 80 ПРОЦЕНТИ ВО ОДНОС НА МИНАТАТА ГОДИНА

Во првите девет месеци од годинава бројот на туристите е намален за 60,4 отсто. Земјава ја посетиле 83,8 отсто помалку странски гости во однос на периодот јануари ‒ септември 2019, а пад има и кај домашните туристи за 20,7 проценти.

Според Државниот завод за статистика, бројот на ноќевањата во истиот споредбен период е намален за 46,3 отсто – кај домашните туристи за 14,1, а кај странските за 84 проценти.

Бројот на туристите во септември 2020 година бил 44 313 што е намалаување во однос на септември 2019 година за 63,9 отсто, додека бројот на ноќевањата изнесувал 117 118 што е пад за 57,5 проценти. Сепак, бројот на домашните туристи е зголемен за 33,7 отсто, но бројот на странските гости е намален за 92,3 проценти. Бројот на ноќевањата на домашните туристи во септември 2020 година во однос на септември 2019 е зголемен за 26 отсто, а бројот на ноќевањата на странските туристи е намален за 90,9 проценти.

најчитани вести

Свет

Пред малку нападнат Израел со 5 ракети од терористи од појасот Газа. 2 ракети го погодија Ашкелон, 1 кон Ашдод и 2 кон Тел...

Забава

Кралица на народна музика Лепа Лукиќ одлучила да напише тестамент и целата своја заштеда и имот да ја препише на својот внук Радисав. Сепак има...

Забава

Радмила Манојловиќ се појави на едно случување каде што се сретна со својата колешка Јелена Карлеуша и тој момент го овековечки со  заедничка фотографија....

Балкан

За Јосип Броз беа напишани многу песни, а една од најпознатите „Druže Tito ljubičice bela“, ја чинеше младата новинарка Жена Лебл две и пол години затвор...