Connect with us

Hi, what are you looking for?

Свет

ШОКАНТНО ТВРДЕЊЕ НА БИЛ ГЕЈТС

Вршењето семејна работа е форма на детски труд, па затоа целиот детски труд всушност не е експлоатација, пишува написот на Гардијан, во делот спонзориран од „Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс“. Многу читатели веруваат дека западните милијардери всушност им плаќаат на медиумите за да ја прикријат експлоатацијата на сиромашните африкански земји. Провокативната статија е напишана од Елизабет Сибале, родена во Малави, која работи во меѓународната консултантска компанија „Паладиум“. Во него, таа зборува за своето детство и напорната работа што ја работела за семејството – носење вода, подготвување храна и грижа за нејзината помлада сестра – што и помогнало да стекне вештини за возрасен живот и да гради карактер.

– Децата почнуваат да ги учат овие вештини со набљудување и учество – објасни таа, „дали да градат куќи, риби, да подготвуваат храна итн.“

– Каде ја повлекувате границата помеѓу она што меѓународно се смета за кривично дело и природниот процес на пренесување на вештини? – Прашува Сибале.

– Контекст е сè, и белег на ефективната развојна работа е разбирање на локалниот контекст. Сè почесто се прифаќа дека она што работи во една заедница може да нема место во друга, а почитувањето на различностите и културните норми е клучот за успехот. Денес, спротивно на популарното верување, експлоатираните деца се вработени од нивните родители, а не од секторите на производство или формалната економија, смета таа. Извештајот беше направен на семинарот што го одржа „Паладиум“ минатиот месец.

Се посочува дека е дискутабилен фактот дека културите имаат различни норми за тоа која работа треба да се смета за соодветна за дете. Меѓународната организација на трудот (МОТ) смета дека детскиот труд е „работа што ги лишува децата од детство, потенцијал и достоинство и е штетна за физичкиот и менталниот развој“. Проблемот се јавува во дилемата како да се третираат сиромашните родители во лоши услови кои ги чуваат децата надвор од училниците, бидејќи тие се потребни за издржување на домаќинството. Сибале и нејзините колеги тврдат дека западњаците треба да водат сметка за своите културни предрасуди кога ги критикуваат домашните работи.

– Повеќето од она што на Запад можеше да се види како детски труд, во Африка е дел од трансферот на вештини на следната генерација. Насловот на статијата, како и логото на „Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс“, која го финансира делот „Гардијан“ на „Глобален развој“ во кој е отпечатен, не успеаја да ја претстават оваа позиција како прифатлива. Многу читатели веруваат дека западните милијардери им плаќаат на медиумите за да ја прикријат експлоатацијата на сиромашните африкански земји. Да се ​​извлечат сиромашните рурални заедници од сиромаштија во состојба во која нивните деца можат да бидат поштедени од напорна работа, секако е монументално тешка задача. МРО верува дека школувањето е клучен дел од решавањето на проблемот, бидејќи необразованите деца прераснуваат во возрасни неквалификувани луѓе, со малку шанси да го свртат животот на подобро, економски гледано. Според нејзиното интервју за изданието „Нација“, Сибале е жив доказ за придобивките од образованието. Семејството беше во можност да го испрати осумгодишното девојче, кое е седмо дете, на училиште. Така, таа го отвори патот кон кариерата во Националното Министерство за земјоделство, докторат во САД и награди од Светска банка и Меѓународниот монетарен фонд.

најчитани вести

Македонија

Почна седницата на Советот за безбедност на Република Северна Македонија во претседателската „Вила Водно“, на која ќе се расправа за актуелната состојба со пандемијата...

Македонија

Пред малку до медиа.мк стигна информација дека е запалено возило во близина на Олимпико во Скопје. На терен е присутна полицијата која го преусмерува...

Македонија

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ побара влада на широка коалиција, нo досега јавно не соопшти како според него може да се надмине проблемот со Бугарија. Партиските...

Македонија

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски се пожали на Фејсбук дека му го откажале интервјуто на Телма, обвинувајќи за цензура како за време на комунистичките...