Connect with us

Hi, what are you looking for?

Свет

ЕПИДЕМИОЛОГ ОД СТЕНФОРД: Рестриктивните мерки против коронавирусот ги уништуваат животите на луѓето !!!

Рестриктивните мерки против коронавирусот ги уништуваат животите на луѓето, економијата, цивилизацијата и општеството како целина, предупредува грчкиот епидемиолог Џон Јоанидис во своето истражување за пандемијата.

Јоанидис, кој е почитуван епидемиолог од Универзитетот Стенфорд, се осврнува на смртноста од последиците на КОВИД 19, но исто така и на последиците од воведените мерки кои се насочени кон сузбивање на пандемијата. Според него, некои од смртните случаи се случуваат акутно поради преземените мерки. Како пример, тој го наведува фактот дека луѓето кои доживуваат срцев удар не добиваат болничката нега.

Тој понатаму посочува дека постојат силни докази за влијанието на невработеноста кај населението, финансиските кризи, депресијата и социјалната изолација врз зголемувањето на смртноста кај луѓето.

Јоанидис смета дека ќе има поголема смртност од последиците на мерките преземени против коронавирусот, отколку од самата инфекција со КОВИД-19.

– На пример, само прекините во програмата за превенција од туберколоза ќе предизвикаат дополнителни 1,4 милиони смртни случаи во следните пет години, а бројот на смртни случаи од глад може да биде зачудувачки. Сепак, сè е сè уште неизвесно. Зголемувањето на смртните случаи веројатно ќе зависи од нашата способност да ги решиме проблемите што се појавија во општеството и да избегнеме нови блокади, рече Јоанидис.

Грчкиот епидемиолог посочува дека луѓето мора да научат да живеат со коронавирусот и да бидат водени од ефективни и прецизни мерки кои се клучни за да се избегнат катастрофи за човештвото.

– И КОВИД-19 и мерките за одговор на пандемијата, особено ако се премногу агресивни, можат да го нарушат животот, економијата, цивилизацијата и општеството како целина. Катастрофалното влијание врз човековото ментално здравје за време на пандемијата е веќе добро документирано. Катастрофален социјален слом и хаотични настани како немири, војни и револуции имаат непредвидлива динамика, но ако се случат, тие можат да бидат поразителни.

– Многу мерки преземени за борба против пандемијата можат сериозно да го дестабилизираат општеството, да донесат стотици милиони луѓе на работ на глад, да влијаат на сериозниот раст на невработеноста, што може да резултира со обнова на други заразни болести, како што се туберкулоза и детски болести, вели Јоанидис во своето истражување.

најчитани вести

Свет

Пред малку нападнат Израел со 5 ракети од терористи од појасот Газа. 2 ракети го погодија Ашкелон, 1 кон Ашдод и 2 кон Тел...

Забава

Кралица на народна музика Лепа Лукиќ одлучила да напише тестамент и целата своја заштеда и имот да ја препише на својот внук Радисав. Сепак има...

Забава

Радмила Манојловиќ се појави на едно случување каде што се сретна со својата колешка Јелена Карлеуша и тој момент го овековечки со  заедничка фотографија....

Балкан

За Јосип Броз беа напишани многу песни, а една од најпознатите „Druže Tito ljubičice bela“, ја чинеше младата новинарка Жена Лебл две и пол години затвор...