Connect with us

Hi, what are you looking for?

Свет

ЗА САМО 1 ГОДИНА: Експлозии на батерии во Велика Британија предизвикале најмалку 250 пожари

Не треба да мешате батерии од мобилни телефони и други уреди со обичен отпад, предупредува Здружението на услуги за заштита на животната средина (АВРМ). Таквите таканаречени зомби батерии можат да бидат смачкани и дупнати, така што тие лесно можат да експлодираат и да се запалат.

Само во текот на една година од 2019 до 2020 година, експлозии на батерии во Велика Британија предизвикале најмалку 250 пожари, според ова Здружение. Штетата предизвикана од вакви пожари е голема – покрај финансиска штета, загрозени се и човечки животи, а исклучително е тешко за противпожарните служби.

Вистинскиот број на пожари предизвикани од такви батерии е веројатно многу поголем, бидејќи честопати се наоѓа причината, а тука може да лежи одговорот. ЕСА започна кампања во Велика Британија наречена „Земи одговорност“, чија цел е да ја освести јавноста за овој проблем.

„За жал, повеќето батерии во моментов се фрлени и не се правилно рециклирани“, изјави извршниот директор на ЕСА, Џејк Хајлер.

Тешко е да се каже колку батерии не се рециклираат правилно, но се проценува дека околу 55% ​​од нив се наоѓаат само во Велика Британија. Ова предупредување, се разбира, не се однесува само на таа земја, туку е универзално – треба да размислиме како фрламе електронски отпад и колкава штета може да предизвика неправилното ракување.

најчитани вести

Забава

Радмила Манојловиќ се појави на едно случување каде што се сретна со својата колешка Јелена Карлеуша и тој момент го овековечки со  заедничка фотографија....

Балкан

За Јосип Броз беа напишани многу песни, а една од најпознатите „Druže Tito ljubičice bela“, ја чинеше младата новинарка Жена Лебл две и пол години затвор...

Македонија

Пред малку до медиа.мк стигна информација од граѓани кои велат дека околу полноќ на Партизанска во Центар во близина на аптеката Зегин имало истрели...

Забава

Интернет просторот е преплавен со разно-разни огласи, наградни игри, онлајн продажби… Се продава се, ама баш се – од игла до локомотива. Што, секако, не...