Connect with us

Hi, what are you looking for?

Македонија

СДСМ : Мора доследно да се почитуваат мерките и протоколите, казни за прекршителите

Соопштение за јавност од СДСМ

Заштитата на јавното здравје во време на пандемија со коронавирусот, е врвен приоритет. Растот на бројот на заразени зависи од доследно почитување на мерките за лична заштита и здравствените ковид протоколи.

Ова е заедничка борба на сите граѓани и сите без исклучок мора строго да ги почитуваме мерките за заштита на личното и јавното здравје – носење маска, одржување дистанца и редовна дезинфекција.

Да се обединеме и да се поддржиме меѓусебно, битката против невидливиот непријател мораме да ја водиме сите заедно, почитувањето на мерките е „оружјето“ со кое ние, секој еден од нас, може да даде свој придонес во таа борба.

Во сериозната состојба со трендот на раст на инфицирани, нема толеранција за прекршителите на мерките, ниту толеранција за тие кои свесно, преку погазување на протоколите и мерките, предизвикуваат ширење на коронавирусот.

Владата предводена од СДСМ во насока на заштита на здравјето на граѓаните и спречување на ширењето на коронавирусот носи дополнителни одлуки и е посветена на спроведување на мерките но и санкционирање на оние кои не ги почитуваат.

Владата им додели нови, поголеми овластувања на инспекциските служби за справување со прекршителите на ковид протоколите. Тие можат на лице место да изречат привремена забрана за вршење на дејноста од 10 до 30 дена на правните субјекти, ако утврдат прекршување на здравствените протоколи.

Коронавирусот не штеди никого, никој не е имун, затоа од исклучителна важност е почитувањето на сите здравствени ковид протоколи и заштитни мерки за да се заштити здравјето на секој граѓанин.

Апелираме на максимална одговорност и целосно почитување на мерките за заштита од понатамошно ширење на вирусот.

најчитани вести

Македонија

Медиа.мк ексклузивно дознава дека во моментов се вршат претреси на повеќе локации во Скопје за сузбивање на меѓународната организирана криминална група, а во врска...

Македонија

Митко Јанчев, актуелниот градоначалник на Кавадарци најавува нова кандидатура на локалните избори кои ќе се одржат наредната година, но останува енигма дали тоа ќе...

Свет

Корона вирусот може да предизвика намалување на когнитивните функции на мозокот, се наведува во новата студија која ја цитира „Тајмс“. Конкретно пациентите кои се...

Македонија

Митко Јанчев пред малку повика на протест пред седиштето на ВМРО-ДПМНЕ каде ќе се бара оставка од Мицкоски. “Почитувани, Митко Јанчев, претендент за претседател...