Connect with us

Hi, what are you looking for?

Македонија

Вчера рекорден број на заразени – ЕВЕ ЈА СОСТОЈБАТА ВО СИТЕ ОПШТИНИ

MOSCOW, RUSSIA - MAY 13, 2020: An ambulance crew in protective gear seen outside the Novomoskovsky multipurpose medical centre for patients with suspected coronavirus infection. Vladimir Gerdo/TASS Ðîññèÿ. Ìîñêâà. Ñîòðóäíèêè ñêîðîé ïîìîùè íà òåððèòîðèè ìíîãîïðîôèëüíîãî ìåäèöèíñêîãî öåíòðà "Íîâîìîñêîâñêèé", êóäà ãîñïèòàëèçèðóþò ïàöèåíòîâ ñ êîðîíàâèðóñíîé èíôåêöèåé COVID-19. Âëàäèìèð Ãåðäî/ÒÀÑÑ

Министерството за здравство вчера информираше дека последните 24 часа биле направени направени 1648 тестирања, а регистрирани се 383 нови случаи на ковид-19  и 95 оздравени пациенти.

Во болнички услови починати се 7 лица, пациенти од Куманово (63г), Тетово (69г), Гевгелија (67г), Скопје (51г), Кавадарци (60г) и двајца пациенти од Битола (60 и 79г).

Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 20937, бројката на оздравени пациенти е 16194, на починати е 792, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3951. Денес се евидентира еден контролен тест. Според завршените епидемиолошки анализи во моментов дистрибуцијата по градови е следна:

• Скопје 8478, активни 1743

• Куманово 1879, активни 172

• Дебар 294, активни 36

• Штип 1361, активни 119

• Прилеп 813, активни 176

• Тетово 1585, активни 210

• Струга 720, активни 63

• Велес 378, активни 56

• Битола 388, активни 105

• Охрид 463, активни 48

• Кавадарци 278, активни 60

• Гостивар 978, активни 75

• Гевгелија 201, активни 95 (11 лица од ПЕ Гевгелија се жители на Дојран, 29 на Богданци и 12 се странски државјани)

• Струмица 428, активни 264

• Крива Паланка 152, активни 48

• Радовиш 139, активни 57

• Крушево 20, активни 1

• Кочани 495, активни 219

• Пробиштип 129, активни 22

• Демир Хисар 62, активни 2

• Македонски Брод 96, активни 3

• Пехчево 48, активни 5

• Берово 147, активни 54

• Валандово 65, активни 45

• Виница 131, активни 41

• Делчево 187, активни 96 (36 лица од ПЕ Делчево се од Македонска Каменица)

• Кратово 27, активни 3

• Свети Николе 401, активни 68

• Кичево 357, активни 35

• Ресен 170, активни 11

• Неготино 67, активни 19 (13 лица од ПЕ Неготино се жители на Демир Капија)

На Инфективната клиника во изминативе 24 часа примени се 14 пациенти.  Вкупно се хоспитализирани 96 пациенти. На кислородна поддршка се 58 пациенти, нема пациенти на механичка вентилација. 

Во болницата во Козле хоспитализирани се 5 деца и 5 мајки позитивни на ковид-19, нема хоспитализирани пациенти суспектни на вирусот.

Во ГОБ „8 Септември“ примени се 4, а вкупно хоспитализирани се 41 пациент. На респиратор се 4 пациенти.

Во болницата во Битола се хоспитализирани 27, а во болницата во Штип се 45 пациенти. На инфективните одделенија во Тетово, Охрид, Велес, Куманово, Прилеп, Гостивар, Струмица, Струга и Кочани се хоспитализирани 195, позитивни и сомнителни на Ковид-19.

Активни случаи по општини Скопје

• Чаир – 92

• Гази Баба – 168

• Аеродром – 311

• Карпош – 301

• Центар – 316

• Кисела Вода – 208

• Ѓорче Петров – 149

• Бутел – 67

• Шуто Оризари – 15

• Студеничани – 3

• Сарај – 16

• Арачиново – 4

• Илинден – 31

• Сопиште – 9

• Чучер Сандево – 6

• Петровец – 7

• Зелениково – 3

• Странец – 14

• Нераспределен-23

најчитани вести

Македонија

Медиа.мк ексклузивно дознава дека во моментов се вршат претреси на повеќе локации во Скопје за сузбивање на меѓународната организирана криминална група, а во врска...

Македонија

Митко Јанчев, актуелниот градоначалник на Кавадарци најавува нова кандидатура на локалните избори кои ќе се одржат наредната година, но останува енигма дали тоа ќе...

Свет

Корона вирусот може да предизвика намалување на когнитивните функции на мозокот, се наведува во новата студија која ја цитира „Тајмс“. Конкретно пациентите кои се...

Македонија

Државната изборна комисија (ДИК) на денешната 89. седница ги потврди новите пратеници – Мирче Аџиоски во ИЕ5 од ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата „Обнова за Македонија“,...