Connect with us

Hi, what are you looking for?

Македонија

Охридското езеро континуирано се празни, што е причината!?

Мали островчиња се појавија на брегот на Охридското езеро на места кои до неодамна беа под вода. Ваквата состојба е резултат на континуираното намалување на нивото на езерото повеќе од еден месец, алармираат еколозите., објави Алсат М

Нивото на езерото, според Управата за хидрометеоролошки работи, актуелно изнесува 693,13 метри надморска височина што е за цели 15 до 20 сантиметри под просекот за овој месец, а четири сантиметри под дозволената природна кота 693,17 метри, утврдена со Билатералниот договор со Албанија. Еколозите велат дека не смее повеќе да се игра со езерото.

„Охридско езеро не е акумулација или резервоар за снабдување на хидроцентралите во Македонија и Албанија со вода за производство на електрична енергија…“, рече Трајче Талески- Хидробиолошки институт Охрид.

Секое намалување на нивото на езерото негативно се одразува и врз  растителните и животински видови кои живеат во него, велат биолозите. 

најчитани вести

Македонија

Митко Јанчев, актуелниот градоначалник на Кавадарци најавува нова кандидатура на локалните избори кои ќе се одржат наредната година, но останува енигма дали тоа ќе...

Свет

Корона вирусот може да предизвика намалување на когнитивните функции на мозокот, се наведува во новата студија која ја цитира „Тајмс“. Конкретно пациентите кои се...

Македонија

Митко Јанчев пред малку повика на протест пред седиштето на ВМРО-ДПМНЕ каде ќе се бара оставка од Мицкоски. “Почитувани, Митко Јанчев, претендент за претседател...

Македонија

ИТНО! ИТНО! ИТНО! Потребна е донација од крвна плазма од пациент со крвна група НУЛТА НЕГАТИВ кој веќе го прележал COVID-19! Донацијата е потребна...