Connect with us

Hi, what are you looking for?

Македонија

АЛАРМАНТНИ БРОЈКИ: Расте бројот на лица кои користат наркотици

Алармантни бројки на корисници на наркотици во нашата земја. Иако бројот на луѓе кои користат разни наркотици е голем, само третина од нив се лекуваат во државните институции за рехабилитација, ресоцијализација или трајно лекување. Во земјава има над 6.800 лица кои користат дрога, додека само околу 1.600 од нив се лекуваат.

Од Министерството за здравство велат дека со Програмата за здравствена заштита на лицата со болести на зависност обезбедуваат терапија за 1.550 лица. Министерството за труд и социјална политика вели дека рехабилитацијата и ресоцијализацијата на корисниците на наркотици се врши преку финансиска помош на семејствата на корисници и преку социјални услуги во центрите за рехабилитација.

Додека пак од Министерство за труд и социјална политика велат дека:

– Минимална гарантирана помош како член на семејство за 36 лица.

– Загарантирана минимална помош како лично право за 41 лица.

– Правото за еднократна парична помош го искористиле шест лица.

– 17 лица се сместени во Центарот за социјална рехабилитација.

Извор: АлсатМ

најчитани вести

Македонија

Медиа.мк ексклузивно дознава дека во моментов се вршат претреси на повеќе локации во Скопје за сузбивање на меѓународната организирана криминална група, а во врска...

Македонија

Митко Јанчев, актуелниот градоначалник на Кавадарци најавува нова кандидатура на локалните избори кои ќе се одржат наредната година, но останува енигма дали тоа ќе...

Македонија

Државната изборна комисија (ДИК) на денешната 89. седница ги потврди новите пратеници – Мирче Аџиоски во ИЕ5 од ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата „Обнова за Македонија“,...

Свет

Корона вирусот може да предизвика намалување на когнитивните функции на мозокот, се наведува во новата студија која ја цитира „Тајмс“. Конкретно пациентите кои се...