Connect with us

Hi, what are you looking for?

Забава

Интелегенцијата ја наследуваме од МАЈКИТЕ, а изгледот од ТАТКОВЦИТЕ

Сигурно многупати сте го слушнале прашањето “А на кого ти личиш?“ или изјава дека личете на мајкати или таткоти.

Носот на мама, на мама уста, очи, сето тоа ни е добро познато.

А дали знаете што уште се наследува од мајката?

Истражуваќи од Универзитет во Вашингтон тврдат дека децата од мајките ја наследуваат интелегенцијата.

Спрема нивните истражувања, жените почесто пренесуваат гени кои ја обликуваат интелегенцијата и пренесуваат Х хромозоми. Жените имаат два, а мажите еден.

Новата студија кои ја спровеле истражувачи од Шкотска, исто така одат во прилог на фактот дека гените кои се важни за наредните когнитивни функции наследени од таткото. Тие гени, меѓутоа се или деактивирани или остануваат потиснати.

Изјавиле дека ако детето го наследи “памет“ од таткото, тие остануваат “неактивирани“

Истражувачи од Глазгов направиле интервјуа со 12.686 луѓе на возраст од 14 до 22 години, секоја година од 1994, земајќи во предвид разни фактори, како што е раса, образование и социо-економски статус.

Откриле дека IQ на мајката е најдобар показател на интелегенција. Понатаму IQ на испитаниците варирал за просечни 15 бодови од нивните мајки.

Биле спроведен експеримент со помош на генетски модифицирани глувци. Кога на глувците им вбризгале дополнителна “доза“ на мајчин ген, им се развил поголем мозок и релативно помало тело. Кога им додале дополнителна “доза“ на таткови гени имале помал мозок и поголемо тело. Заклучокот на студијата е дека развојот на мозокот зависи од мајчините гени, а физичкиот развој од гените на татковците.

Истеажувачите нагласуваат дека генетските предиспозиции не е одлучувачки фактор за коефициентот на интелегенцијата. Околината исто така игра голема улога во развој на детските когнитивни функции. Додале дека детето наследува само 40 до 60 посто гени од нивните родители, спрема Genetic Literacy Project.

најчитани вести

Македонија

Еден од самопрогласените лидери на антинато и анти ЕУ движењата во Македонија, Љупчо Палевски, на социјалните мрежи излезе со поддршка на операцијата за напад...

Свет

Шејн Волтерс од Барнли ќе ги помине следните две години во затвор за сексуално злоставување на невини кокошки. Волтерс, инаку работник во супермаркет, доби...

Македонија

После подолг период американската амбасадорка Кејт Мари Брнс се појави со интервју во македонските медиуми и тоа токму на Телевизија Телма, која минативе неколку...

Македонија

Дали претседателот на ВМРО-ДПМНЕ ќе биде еднаш искрен и ќе покаже дека се грижи за интересите на граѓаните, а не за својот комодитет ?Ова...