Connect with us

Hi, what are you looking for?

Свет

Шест работи кои НЕ СТЕ ГИ ЗНАЕЛЕ ЗА ЦИА

A man crosses the Central Intelligence Agency (CIA) logo in the lobby of CIA Headquarters in Langley, Virginia, on August 14, 2008. AFP PHOTO/SAUL LOEB

На денешен ден во 1947 година е основана Централната разузнавачка агенција (ЦИА), а седиштето се наоѓа во Ленгли, Вирџинија.

Многу работи во врска со таа американска агенција се обвиткани во тајност, а за тоа честопати се врзуваат разни теории на заговор. ЦИА е исто така честа тема во холивудските филмови, поради што многу работи се погрешно претставени. Разбиваме некои од најчестите митови за ЦИА.

Не сите вработени во ЦИА се шпиони

ЦИА има многу работници, оперативци, аналитичари, библиотекари, лица одговорни за комуникација … и тие не се агенти. Шпиони се оние кои ги регрутира ЦИА за да работат за агенцијата.

Повеќето смеат да кажат каде работат

Има службени лица кои живеат во тајност, па затоа не смеат да откриваат информации за нивната работа, но повеќето не живеат на тој начин. Повеќето работници имаат редовна работа од 9 до 17.

Службениците на ЦИА не носат оружје

Јавноста често ги меша агентите на ФБИ и претставниците на ЦИА, но ЦИА нема функција за спроведување на законот. Нејзините службеници собираат и анализираат податоци и не апсат никого.

Дејствата не завршуваат со пукање и хаос

Всушност, тоа е сосема спротивно. Ако се спроведе операција, никој веројатно нема ни да знае дека ЦИА е присутна.

ЦИА не ги чува сите владини тајни

Само затоа што некој работи во ЦИА не значи дека имаат неограничен пристап до владините тајни. Секој службеник има пристап до информации релевантни за специфичната работа што ја извршуваат.

ЦИА не креира надворешна политика

Агенцијата е независен извор на информации и разузнавачки податоци за креаторите на политиките, а не за нејзините креатори.

најчитани вести

Свет

Пред малку нападнат Израел со 5 ракети од терористи од појасот Газа. 2 ракети го погодија Ашкелон, 1 кон Ашдод и 2 кон Тел...

Забава

Кралица на народна музика Лепа Лукиќ одлучила да напише тестамент и целата своја заштеда и имот да ја препише на својот внук Радисав. Сепак има...

Забава

Радмила Манојловиќ се појави на едно случување каде што се сретна со својата колешка Јелена Карлеуша и тој момент го овековечки со  заедничка фотографија....

Балкан

За Јосип Броз беа напишани многу песни, а една од најпознатите „Druže Tito ljubičice bela“, ја чинеше младата новинарка Жена Лебл две и пол години затвор...