Connect with us

Hi, what are you looking for?

Свет

ЗАГРИЖУВАЧКО: Во последните 50 години исчезнале ДВЕ ТРЕТИНИ ОД ДИВИТЕ ЖИВОТНИ ВО СВЕТОТ

Светската популација на цицачи, птици, водоземци, влекачи и риби се намалила во просек за две третини за помалку од половина век, се вели во извештајот на Светската организација за зачувување на природата, WWF за состојбата на планетата во 2020 гoдина

WWF тврди дека ова во голема мера е резултат на уништување на животната средина, што исто така придонесува за појавата на болести како што е пандемијата на „ковид-19“, затоа тие повикуваат на итни мерки за да се сврти трендот до 2030 година со запирање на уништувањето на природните живеалишта и реформа на системот за исхрана.

Извештајот за планетарната појава претставува сеопфатна студија за состојбата на природата преку индексот на планетата (LPI), кој ја следи состојбата на популацијата на дивите видови.

„Додека овие двигатели вклучуваат пренамена на земјиштето и трговија со диви животни, главната причина за драматичното опаѓање на популацијата е загубата и деградацијата на живеалиштата, вклучително и уништувањето на шумите, а сето тоа се должи на моделот на производство на храна“, тврдат од WWF.

Извештајот за состојбата на планетата во 2020 година покажува дека забрзаното уништување на природата, како резултат на човечките активности, има катастрофални влијанија не само врз популациите на дивиот свет, туку и врз здравјето на луѓето и сите други аспекти од животот на човекот, изјави извршниот директор на WWF International, Марко Ламбертини.

„Најзагрозена е биолошката разновидност на слатководните екосистеми. Од 1970 година, популацијата на слатководни видови опаѓа за 84 проценти, повеќе од оние што живеат во шумите или океаните. Реките во светот се преполни со постоечка и планирана инфраструктура, потрошувачката на вода се зголемува од година во година, риболовните слатководни подрачја се преполовуваат, а животите на милиони луѓе стануваат сè понесигурни“, смета WWF.

Извештајот за состојбата на планетата во 2020 година беше објавен неколку дена пред 75-та седница на Генералното собрание на ООН (УНГА), кога се очекува светските лидери да го разгледаат постигнатиот напредок во остварувањето на целите на одржливиот развој, Парискиот договор и Конвенцијата за биолошка разновидност.

УНГА 2020 ќе ги обедини светските лидери, корпорациите и граѓанското општество за да развијат рамка за акција по 2020 година, означувајќи пресвртница во поставувањето на темелите за итно потребниот нов договор за природата и луѓето.

најчитани вести

Македонија

Медиа.мк дознава дека уапсените се браќа од Кичево кои важеле за страв и трепет во градот. Се работи за Ариф и Шпенд Алили кои...

Македонија

Денес на прес конференција Христијан Мицкоски соопшти дека Воислав Зафировски од политичката партија Интегра преминува во Вмро Дпмне, за почеток како член, но не...

Македонија

Бледиот и исплашен израз на Претседателот на опозициската ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски кажа повеќе отколку прочитаните редови на однапред приготвените потсетници за најава на „катарзата“...

Македонија

Седум непознати портали за пошироката јавност , со скромна посетеност и без соодветен импресум или новинари кои работат во нив, добиле солидна сума од...