Connect with us

Hi, what are you looking for?

Балкан

Хрватите добија маски што го убиваат вирусот

И покрај огромната цена од 5 евра, завладеа вистински бес, бидејќи дистрибутерот тврди дека тие ефикасно штитат од корона вирус, но и покрај тоа што маската ја поминала контролата на три независни лаборатории, тоа не е доволно.

На пазарот е пуштена благодарение на шпанското одобрение, но хрватското Министерство сè уште го верификува.

Сите лекови што содржат супстанции на кои производителот им припишува антимикробни својства (бакар, сребро) во описот на употребата, ќе бидат класифицирани во класа на ризик III. И мора да ја поминат најстрогата проценка извршена од органите овластени од Европската комисија, одговори Министерството за здравство. За споредба, обичната маска спаѓа во класа на ризик I и со тоа подложи на проверка дали се исполнети условите за производство и материјалите.

Медицински помагала од класа на ризик III претставуваат највисок степен на ризик за корисникот. Фармацевтската инспекциска служба на Министерството за здравство е одговорна за надзор над трговијата со медицински помагала во Хрватска, која вклучува трговија со хируршки маски. Според податоците од доставената документација, маските со честички на бакар оксид се регистрирани за пазарот на Европската унија во Шпанија кај Министерството за здравство од страна на шпански овластен европски претставник.

најчитани вести

Македонија

Медиа.мк дознава дека уапсените се браќа од Кичево кои важеле за страв и трепет во градот. Се работи за Ариф и Шпенд Алили кои...

Македонија

Денес на прес конференција Христијан Мицкоски соопшти дека Воислав Зафировски од политичката партија Интегра преминува во Вмро Дпмне, за почеток како член, но не...

Македонија

Бледиот и исплашен израз на Претседателот на опозициската ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски кажа повеќе отколку прочитаните редови на однапред приготвените потсетници за најава на „катарзата“...

Македонија

Седум непознати портали за пошироката јавност , со скромна посетеност и без соодветен импресум или новинари кои работат во нив, добиле солидна сума од...