Connect with us

Hi, what are you looking for?

Свет

Зошто некои луѓе решиле да не носат маски

Веројатно многумина од нас знаат барем еден човек кој не сака да носи маска.

Единствената сигурна работа што е позната за новиот вирус КОВИД 19 е дека ризикот од инфекција се намалува ако носите маска, одржувате растојание, миете раце. Но, дури и тогаш, има такви кои воопшто не сакаат маски.

Психолозите веруваат дека некои луѓе не сакаат маски и со тоа го изразуваат својот бунт, затоа што сметаат дека ставањето маска е закана за нивната личност, слобода, различни мислења.

Луѓето стануваат хипер будни и супер чувствителни на секоја закана. Тие реагираат со гнев и подготвеност да се борат и чувствуваат како тепихот да им е извлечен од под нив, дека вообичаениот светски поредок исчезна. Некои се подготвени на се“ вели Дејвид Б. Абрамс, професор на Универзитетот Хафпост на Њујорк.
Експертите посочуваат дека неизвесноста раѓа страв, што поттикнува потреба од контрола.

Од почетокот на појавувањето на КОВИД-19, се слушнаа различни мислења на политичари и на некои експерти за фактот дека не е потребно или неопходно да се носи маска.

Луѓето се чувствуваат несигурно.

Според Шејн Г. Овенс, психолог на Државниот колеџ, политичарите, научниците, лекарите сносат „значаен“ дел од вината за нашите неуспеси во не носењето маски затоа што пораките ги збунувале луѓето.

Исто така, младите луѓе се чувствуваат похрабри кога излегуваат без маска. Особено кога беа дозволени масовни собири, концерти, натпревари.

Младите луѓе често имаат став дека се недостапни за вирусот и не можат да го добијат. Се разбира, тоа се покажа како целосно неточно.

Според некои истражувања, мажите не носат маски почесто од жените, затоа што сметаат дека тоа е знак на слабост и срам. Податоците покажуваат дека мажите се изложени на поголем ризик од добивање на КОВИД-19 од жените, и поради тоа има повеќе смртни случаи кај машката популација.

најчитани вести

Македонија

Како што Заев се колнеше во „жицата македонска“, така и „жицата“ на првиот човек на ВМРО-ДПМНЕ не издржа многу. Две ипол години по донесувањето...

Македонија

Почна седницата на Советот за безбедност на Република Северна Македонија во претседателската „Вила Водно“, на која ќе се расправа за актуелната состојба со пандемијата...

Македонија

Пред малку до медиа.мк стигна информација дека е запалено возило во близина на Олимпико во Скопје. На терен е присутна полицијата која го преусмерува...

Свет

Некои грешки во самостојниот третман на коронавирусот можат да му наштетат на организмот, па дури и да доведат до смрт, сподели лекарот и ТВ-презентер...