13.8 C
Skopje
среда, февруари 21, 2024

ЕУ делумно ќе ги покрива финансиски МОЖНИТЕ НЕСАКАНИ ЕФЕКТИ ОД ВАКЦИНАТА ПРОТИВ КОВИД-19

Европската унија им обезбедува на производителите на вакцини само делумна заштита од законски ризици што би можеле да бидат резултат на можните негативни несакани ефекти на вакцината против „ковид-19“, соопштија европските власти.

Вакцините се развиваат со невиден степен за време на пандемијата на коронавирус, така што ризикот од можни неочекувани несакани ефекти или неефикасност е потенцијално поголем.

Финансиското покривање на овие ризици е клучна тема во дискусиите помеѓу производителите на лекови и владите кои бараат однапред да обезбедат вакцини.

Во овие вонредни околности, владите на ЕУ се „подготвени за финансиско покривање на одредени ризици на овие компании“, изјави европскиот претставник за Ројтерс. Сепак, тој додаде дека остануваат воспоставени строги регулативи на ЕУ за одговорноста на производителот.

Според овие регулативи, производителите на вакцини и другите компании имаат законска одговорност за своите производи што се продаваат во ЕУ, освен во ретки случаи, како на пример кога не се пуштени во продажба.

Судот на правдата на ЕУ ја прошири одговорноста на производителите на лекови во 2017 година, пресудувајќи дека корисниците на вакцини имаат право на обештетување доколку можат да докажат дека вакцината предизвикала негативен несакан ефект, дури и кога не постои научен консензус за тоа.

Намалувањето на правниот товар за производителите на вакцини е приоритет за ЕУ ​​во време на пандемија затоа што се смета за клучно за да ги убеди компаниите да инвестираат во ризични вакцини, се вели во внатрешниот документ на ЕУ од 7 мај.

Предлозите на ЕУ за намалување на оваа одговорност не секогаш ги исполниле очекувањата на производителите.

Претставници на ЕУ, вклучени во доверливите преговори, за Ројтерс во јули изјавија дека прашањето за одговорност е камен на сопнување во преговорите со американските производители Johnson&Johnson и Pfizer.

Pfizer развива потенцијална вакцина против ковид-19 со германската компанија за биотехнологија BioNtech, потсетува Ројтерс.

Последователно, ЕУ објави дека преговорите со J&J напредувале, иако сè уште не е постигнат договор.

Портпаролот на Европската комисија вчера одби да одговори дали прашањата за одговорност се пречка во разговорите со производителите на вакцини.

ЕУ потпиша договор за аванс на почетокот на август за набавка на потенцијална вакцина што ја развија АстраЗенека и универзитетот Оксфорд. Тоа е единствениот таков договор на ЕУ постигнат досега, и понуди само делумно покривање на ризиците на производителите во случај на можни несакани ефекти од вакцините.

Договорот предвидува страните да ја споделат одговорноста и финансиските трошоци, се вели во соопштението на белгиската агенција за лекови, коментирајќи го договорот што Комисијата го постигнала со „АстраЗенека“ во име на 27 земји членки на ЕУ, вклучително и Белгија.

„Со договорите за набавка се предвидува дека земјите-членки му плаќаат на производителот надомест за направените трошоци“, изјавил претставник на Комисијата за договорот, но не дал детали.

Во САД, трошоците за надомест на несаканите ефекти против вакцините се на товар на владата, а не на производителите.

Конгресот издвоил 30 милијарди американски долари оваа година за борба против ковид-19, вклучително и финансирање за развој на вакцини, но и исплата на компензација во случај на несакани ефекти.

ЕУ, од друга страна, има кризен фонд што се користел за време на пандемијата и се очекува да им помогне на производителите да развијат вакцини и да ги покријат ризиците со околу две милијарди евра, соопштиле европските официјални претставници.

Читај Следно

10,371FansLike
2,319SubscribersSubscribe

Најнови Вести