Connect with us

Hi, what are you looking for?

Свет

Работниците од Западен Балкан ПОЗИТИВНО ВЛИЈАЕЛЕ НА ГЕРМАНСКАТА ЕКОНОМИЈА

Увозот на работна сила од Западен Балкан имал позитивно влијание врз германскиот пазар на трудот, според истражувањето спроведено од Институтот за истражување на пазарот на труд во Нирнберг.

– Околу 54 проценти од вработените во рамките на правилата за вработување на лица од Западен Балкан се квалификувани работници, четири проценти се високо квалификувани, а 42 проценти се помошни работници – произлегува од извештајот.

Новата регулатива за вработување на работници од Западен Балкан се воведе на почетокот на 2016 година, бидејќи земјите од овој регион беа вклучени во списокот на т.н. безбедни земји, што практично ја отфрли можноста за стекнување на азил за граѓаните на овие земји во Германија.

Критичарите тврдат дека ова доведе до тоа да во Германија пристигнуваат исклучиво неквалификувани работници во секторот со пониски плати, како и постари работници, а се вели дека заради нивниот краток работен век до пензија и ниските придобивки од социјалното осигурување по пензионирање, тие ќе паднат на товар на германскиот систем.

Сепак, студијата за ИАБ, исто така, покажа дека претежно помлади работници доаѓаат во Германија преку правилата за Западен Балкан. Во 2016 и 2017 година 73 проценти од работниците биле под 40-годишна возраст, а 86 проценти се мажи. Најголем процент, 44% од нив се вработени во градежништвото, а 13% во гастрономијата.

– Интеграцијата во пазарот на трудот на лицата кои пристигнале во Германија преку ова правило, земајќи ја предвид стабилноста на работното место и заработката во однос на другите имиграциски групи и локалното население, беше успешна – се заклучува во студијата.

најчитани вести

Македонија

Медиа.мк дознава дека уапсените се браќа од Кичево кои важеле за страв и трепет во градот. Се работи за Ариф и Шпенд Алили кои...

Македонија

Денес на прес конференција Христијан Мицкоски соопшти дека Воислав Зафировски од политичката партија Интегра преминува во Вмро Дпмне, за почеток како член, но не...

Македонија

Бледиот и исплашен израз на Претседателот на опозициската ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски кажа повеќе отколку прочитаните редови на однапред приготвените потсетници за најава на „катарзата“...

Македонија

Седум непознати портали за пошироката јавност , со скромна посетеност и без соодветен импресум или новинари кои работат во нив, добиле солидна сума од...