Connect with us

Hi, what are you looking for?

Македонија

ЗАВРШЕН ПРОЕКТ ЗА МВР: Бетонски прстен за складирање на податоци во Прилеп (ФОТОГАЛЕРИЈА)

По нарачка на министерството за финасии на Северна Македонија, а потребите на МВР, финансирано од ЕУ, во околината на Прилеп изграден е огромен бетонски прстен за чување податоци за потребите на МВР.

Во фактографијата за проектот, наведено е дека со него управува ЕУ делегацијата во Сееверна Македонија, а го финансира Европска Унија, пренесува порталот градња.рс


Структурата на објектот се состои од двојна бетонска конструкција направена од масивно армирани-бетонски sидови, така што серверите остануваат непроменети во случај на природни непогоди, но и тероризам.

Според проектот на 1X2STUDIO од Белград, предводен од м-р архитект Зоран Абадиќ, во Прилеп, Северна Македонија е изграден центар за деловни податоци и обнова од катастрофи (Business Continuity and Disaster Recovery Data Center), кој обезбедува континуитет во работењето на ИТ системите во функција на Министерството за внатрешни работи. Главната цел на проектот е да се заштити опкружувањето на објектот и опремата (како и сите информации и софтвер) од кражби, вандализам, природни непогоди (вклучувајќи земјотреси), катастрофи, тероризам и неочекувано оштетување од електрични напони, екстремни температури и слично.

Целта на проектот е да обезбеди заштита на опкружувањето на објектот и опремата од кражби, вандализам, катастрофи, тероризам и неочекувани штети.

Фото: Градња.рс

Фото: Градња.рс

Локацијата на зградата е поставена северо-источно од центарот на градот Прилеп од Скопје на околу 132 или 176 км, до центарот на градот Прилеп околу 2,20 км, до најблиските изградени објекти на околу 230 м, до пристапниот пат за возила околу 160 м, до други пристапни патишта во околината од околу 200 м. Основната функција на објектот е да обезбеди безбедно складирање на компјутери, магацини и мрежни уреди, енергија за нивно одржување, контрола на температурата за работа, како и поврзување со други уреди во и надвор од него.

Фото: Градња.рс

Фото: Градња.рс

Централно јадро

Организационо, зградата функционално е поделена на два дела, кружен прстен за сместување на техничка опрема и инсталации, и просторија за централно јадро сервер соба за сместување на 120 рек единици. Кружниот прстен е исполнет со простории за механички инсталации (простории за гас и хвак), електрични и телекомуникациски инсталации, вклучувајќи ја и просторијата на провајдерот. Остатокот од просторот во објектот е за сместување на вработени (мрежни техничари, оператори, обезбедување) кои гарантираат центар за податоци со полно работно време 24 часа на ден, 7 дена во неделата.

Фото: Градња.рс

Фото: Градња.рс

Платформата за утовар како и пристапната внатрешна улица околу зградата се исто толку елементи на архитектонскиот дизајн како и површината на пејзажот.

Пристапот за возила е од внатрешната улица околу зградата, од каде е обезбеден пристап за пешаци за влез за вработените преку платформата за утовар и влезовите во службите за технички простории. Платформата за утовар, како и пристапната внатрешна улица околу зградата, се подеднакво елементи на архитектонскиот дизајн, како и површината на пејзажот, зафатена со периметар на заштитната зона околу зградата, со дијаметар од 100 метри.

Фото: Градња.рс

Фото: Градња.рс

Соба во соба

Сервер собата е дизајнирана како просторија во просторија (соба во соба) и обезбедува највисоко ниво на физичка заштита, а со тоа и спречува ризици. Вградените системи обезбедуваат сеопфатна заштита и како таква, мултифункционална безбедност на резервни (бекап) и серверски системи, мрежни компјутери и комуникациски системи. Структурата на серверот е дизајнирана во согласност со стандардите TIA-942 и EN 1047-2: 2009. Неговата големина, односно капацитетот од 60 рекови, со димензии 1000 × 600 mm, е потребна во првата фаза, додека се предвидени дополнителни 60 рекови за втората фаза. Силата на еден рек е 7,2 kW.

Фото: Градња.рс

Фото: Градња.рс

Масивно армирани бетонски sидови

Основната конструкција на зградата се состои од двојна бетонска конструкција изработена од масивно армирани-бетонски sидови чие полнење е високо ефикасен изолационен материјал заради највисок степен на заштита од пожари. Сите елементи на зградата, sидовите, таваните и покривот не содржат никаков отвор.

Фото: Градња.рс

Фото: Градња.рс

Под постојан надзор

Во согласност со основната намена, овој објект бара одржување 24/7/365. За време на периоди на одмор и отсуство, потребни се 5,5 лица за редовни работни смени што траат 24 часа, 7 дена во неделата. Бројот на вработени во објектот, на позициите на техничарите е 2, мрежни оператори 2 + 2, вооружено обезбедување 2, а надвор од објектот 19 лица, на позиција вооружено обезбедување 5, на локацијата 2, кај пријавница 2, во периметарската зона приближно 10.

Фото: Градња.рс

Фото: Градња.рс

Фактографија:

име на проектот: Business Continuity and Disaster Recovery Data Centre

автори: 1X2STUDIO, Белград

Интервенција: Изградба

Локација: Општина Прилеп, КП 2.19.1, 7500 Прилеп, Република Северна Македонија

Адреса: Улица Васко Карангелески

Изградена бруто-површина: 1.307.00 м2

Спратност: приземје

Број на проект: Aid Europe / 132633 / C / SER / мулти

Тип на проектот: Надворешна соработка

Нарачател: Сектор за централно финансирање и склучување договори (ЦФЦД), Министерство за финансии

Корисник: Министерството за внатрешни работи на Северна Македонија

Извршител: СУЕЗ Консалтинг / SAFEGE SA, Gulledelle 92 – Б-1200 Брисел, Белгија

Финансирање: Европската унија

Имплементација: SAFEGE и нејзините партнери во конзорциумот SA FWC – Дел 2

Управување: Делегација на ЕУ, Република Северна Македонија

Период на проектирање: 6. 2016. – 6.2017 година.

Проектант: SAFEGE Consulting Engineers, Gulledelle 92 – B-1200 Brussels, Belgium

Лидер на тимот: м-р Зоран Абадиќ, д.и.а.

Идејно решение: м-р Зоран Абадиќ, г.и.а. (автор), Јелена Богосавjeевиќ, м.и.а. (дизајнер), Коста Димитријевиќ, студент арх.. (соработник)

Главен проект: МЕГАРОН ИНЖИНЕРИНГ d.o.o. Скопје, Северна Македонија

Одговорен проектант: Бујар Муча, д.и.а., лиценца бр. 1.0272

Период на изградба: 3.2018 година. – 5.2019 година.

Изведувач на работите: 4A-M Sh.p.k. Tirana, Albanija

Професионален надзор: SUEZ Consulting / Safege

Статус: ИЗВЕДЕН

најчитани вести

Македонија

Како што Заев се колнеше во „жицата македонска“, така и „жицата“ на првиот човек на ВМРО-ДПМНЕ не издржа многу. Две ипол години по донесувањето...

Македонија

Почна седницата на Советот за безбедност на Република Северна Македонија во претседателската „Вила Водно“, на која ќе се расправа за актуелната состојба со пандемијата...

Свет

Некои грешки во самостојниот третман на коронавирусот можат да му наштетат на организмот, па дури и да доведат до смрт, сподели лекарот и ТВ-презентер...

Македонија

Пред малку до медиа.мк стигна информација дека е запалено возило во близина на Олимпико во Скопје. На терен е присутна полицијата која го преусмерува...