Connect with us

Hi, what are you looking for?

Балкан

На Косово лошо се живее, се е вон контрола

Лидерот на Самоопределување Аљбин Курти порачал дека податоците од истражувањето за социјалната ситуација на Косово, кое неодамна го објавила косовската Агенција за статистика (КАС) е загрижувачка.

Спрема неговите зборови, предходните влади давале приоритет на корумпирано богатење, истакнувајќи дека пандемијата на Косово моментално е вон инстутиционална контрола.

Курти навел дека за 53,4 отсто од домаќинствата трошоците за живот претставува големо оптеретување и дека скоро 70 отсто од граѓаните неможат да си дозволат една недела вон домот.

61,3 отсто од граѓаните неможат да си дозволат оброк со месо, пилешко и риба секој втор ден, 34,4 отсто немаат комјутер, а 61,3 отсто имаат голем проблем во отплата на кредити.

Социјалната беда не е природна катастрофа. Владата пред нашата, давале предност на корумпирано богатење за себе и либеризација визи за граѓаните. Владата денеска е непотребна влада “, порачал Курти.

Потребен е нов економски концепт кој ќе биде фокусиран на вработување и животна средина и заштитен правосуден систем и добро управување, порачал лидерот на Самоопределување.

После нови избори започнува такво концепт, рекол Курт, констатирајќи дека можат да се обидат изборите малу да бидат одложени, затоа што сите странки знаат каков ќе биде резултатот ако сега има избори.

најчитани вести

Забава

НЕКОИ работи се повторуваат одново и одново во разни филмови, но во реалноста многу ретко. И ова е особено точно кога станува збор за...

Забава

ОВЕН Работа: Под голем стрес сте на работа. Не само што имате проблеми за реализација на плановите, туку добивате лоши вести за финансиите. Љубов:...

Забава

Сансевиерија е цвеќе кое не бара многу грижа – се пресадува на секои 2 до 3 години во малку поголема саксија Почвата треба да...

Свет

Петнаесет азиско-пацифички земји формираа најголем трговски сојуз во светот. Тоа се случи под покровителство на Кина и без учество на Соединетите држави, кои ги...